Annons

Ledare: ”Vem vill du pussa i påsk? Rätt svar är ingen!”

Vem vill du pussa i påsk? Rätt svar är ingen! Tyvärr...
Publicerad 3 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Inför påskhelgens anstormning höjer Ölandsbladets Peter Boström ett varningens finger - för ölänningen! ”För tillfället är den största risken för en ölänning att drabbas av covid-19 att bli smittad av en annan ölänning.”
Inför påskhelgens anstormning höjer Ölandsbladets Peter Boström ett varningens finger - för ölänningen! ”För tillfället är den största risken för en ölänning att drabbas av covid-19 att bli smittad av en annan ölänning.”Foto: Peter Boström

Det handlar nu dessvärre inte om vilka vi släpper över bron i påsk. Jo, diskussionerna runt om i stugorna på Öland och i sociala medier handlar rätt mycket om det. ”Stäng bron-falangen” är aktiv.

”Stäng bron-falangen” har mellan topp- och vågdalarna haft fog för i vart fall en del av sin argumentation.

Annons

Den stora smittspridningen har tagit Sveriges landskap i olika tidsintervall och omfattning.

Nu står en ny högtid för dörren. Traditionellt är påsken en tid för stugöppning för öns alla fritidshusägare. Men påsken när också en långhelg då fastlänningar bjuds in för weekendpaket till allt det som Öland kan locka med tidigt - golf, mat, konst, shopping och naturvärden.

Då är det läge att höja ett varningens finger, för ölänningen. Alltså, omvänt mot vad vi på Ölandsbladet brukar beskriva, det vill säga att de farligaste hoten kommer från fastlandet.

För tillfället är den största risken för en ölänning att drabbas av covid-19 att bli smittad av en annan ölänning.

I torsdags noterades Kalmar län för en all time high när det gäller smittspridningen, med 241 personer smittade under bara ett och samma dygn.

”Viruset finns just nu mitt ibland oss i större utsträckning än någonsin tidigare.”
Peter Boström

I tisdags var noteringen nära att slås med 233 bekräftade smittofall.

Och i den här svängen åker Öland med, och det rejält. Mörbylånga kommun något mer än Borgholms kommun, men siffrorna av nya smittade har varje dag legat på 15-talet drabbade senaste veckan.

Lokaltidningen blir något av en sambandscentral där vi får veta om olika smittspår. Viruset finns just nu mitt ibland oss i större utsträckning än någonsin tidigare. Skolor har drabbats, större företag - om det finns någon gång under denna pandemi då det varit extra viktigt för ölänningen att vara försiktig så är det nu.

Snart kommer värmen då viruset misstrivs. Snart har vi lyckats vaccinera bort eländet.

Och då är det så jäkla onödigt att vi får till en smittspridningstopp precis när vi närmar oss mållinjen.

Annons

Simmare brukar i sina lopp tala om att orka ända in i kaklet. För en ölänning handlar det om att orka ända in i kalket!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons