Annons

Ledare: ”Vart är vi på väg? Ja, på Öland kan vi hoppas det fortsätter på den vägen!”

Samma morgon som smash and grab-kuppen i Borgholm greps två misstänkta för brottet. Dessbättre är inte buset mer utbrett i vår region än att polisen tämligen kvickt har en hyfsat bra bild om vilka gärningsmännen är.
Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 21 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Redan samma morgon som guldkuppen i Borgholm grep polisen två misstänkta. Brottsligheten är inte mer utbredd. Öland är tryggast i hela Region Syd. ”För Ölands del får det gärna fortsätta på den vägen”, säger Ölandsbladets Peter Boström.
Redan samma morgon som guldkuppen i Borgholm grep polisen två misstänkta. Brottsligheten är inte mer utbredd. Öland är tryggast i hela Region Syd. ”För Ölands del får det gärna fortsätta på den vägen”, säger Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Montage

Det är så lätt att dras med.

”Vart är vi på väg?”, heter det i sociala medier, oftast med en länk till en artikel om brott.

Annons

Vi på Ölandsbladet får varje morgon en sammanställning av polisanmälningar från Region Syd. Region Syd omfattar områden och städer som Malmö, Landskrona, Helsingborg, Kristianstad och Växjö.

”Vart är vi på väg?”, ja för Malmö, Landskrona, Helsingborg, Kristianstad och Växjö finns det varje morgon hundratals brott som gör frågan befogad.

Men vart är vi på väg, vi på Öland? Lyckligtvis inte så illa som i en del områden på fastlandet. Inte ens nära faktiskt.

Våra båda Ölandskommuner hamnade nyligen återigen i topp på polisens egen trygghetsundersökning. Öland är tryggast i hela Region Syd.

Det innebär inte att vi saknar brott på Öland. Vi har den senaste tiden haft flera busskurer som slagits sönder, en snöboll gick genom en ruta till Borgholms kyrka och i nästa vecka ställs några ungdomar inför rätten efter att ha klottrat på skolan. Droger finns också på Öland, det finns rapporter om både bilar och A-traktorer som kör för fort.

Men den som vill sätta likhetstecken mellan utvecklingen i våra storstadsområden och Öland, blir lätt generad när jämförelsekollen görs i polisens dygnsrapport.

I helgen har vi haft 24 anmäld händelser på hela Öland. Tio är ”viltolycka rådjur” - i övrigt finns sådant som klotter, smitning från parkeringsskada och vårdslöshet vid utegrillning.

För en jämförelse så har bara Malmö stad 394 polishändelser och Helsingborg 140. Och här pratar vi dessvärre inte om rådjur, snöbollar, klotter och utegrillning.

Visst har vi grövre brottslighet också på Öland. Polisiärt är dock både Böda-rånet och kassaskåpskupperna senaste året uppklarade, om än att inte dom fallit. Måndagsmorgonens smash and grab-kupp är för tidig att sätta ett avslut bakom, men att två män från Nybro redan gripits tyder på att vår lokala polis har bra koll på misstänkta.

Så på frågan om vart vi är på väg här på Öland...får brottsutvecklingen gärna hålla sig på den vägen!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons