Annons

Ledare: Tre elever som knarkar i varje niondeklass - ”det chockerar!”

Tre elever i varje niondeklass i Mörbylånga kommun knarkar. Låt den vetskapen sjunka in.
Publicerad 7 september 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Mörbylånga kommun sticker ut negativt i länets kartläggning om droger. Här har överlägset flest niondeklassare testat knark. ”Låt den vetskapen sjunka in”, oroas Ölandsbladets chefredaktör.
Mörbylånga kommun sticker ut negativt i länets kartläggning om droger. Här har överlägset flest niondeklassare testat knark. ”Låt den vetskapen sjunka in”, oroas Ölandsbladets chefredaktör.

Jag måste villigt erkänna att jag först inte trodde på siffran. Tio procent av alla elever i nian har alltså någon gång testat knark i Mörbylånga kommun. Procentuellt är det överlägset den högsta siffran i hela Kalmar län, Borgholm redovisar exempelvis noll procent testare i nionde klass.

I den mån det nu går att belägga siffrorna så görs det av Anneli Bergman, verksamhetsutvecklare vid förebyggande arbete barn och unga i Mörbylånga kommun.

Annons

Jag är bara en av många naiva kommuninvånare i Mörbylånga. Visst har det märkts att vi de senaste åren fått fler så kallade polisnotiser i vår tidning. Den meningslösa förstörelsen och det rena buslivet har ökat, med Färjestaden som utgångspunkt, men visst har vi också märkt förgreningar till Mörbylånga och Borgholm också.

Att de vanliga bus-sträcken börjat övergå till något betydligt värre, javisst, helt ologiskt är det ju inte när nu också droganvändningen börjar kartläggas.

Möjligtvis kan vi också tyda i siffrorna att polisens punktmarkering av utsatta områden i Kalmar gjort att knarkmarknaden sökt och funnit nya marker - på andra sidan bron.

Som ansvarig utgivare för en lokaltidning läser man förundersökningar och utredningar som svider till extra i magtrakten.

”Den där otäcka känslan av att det skulle kunnat handla om oss, den egna familjen.”
Peter Boström

Det dyker upp namn och familjer som är så nära ens egen. Den där otäcka känslan av att det skulle kunnat handla om oss, den egna familjen.

Föräldrarna som gör allt för sina vilsna tonårsbarn, där det ändå går fel. Jag har till och med sett de här familjerna i utredningarna kring morden i Kalmar.

Föräldrar som slår larm till polisen, efter vad vi bara kan ana av inre stridiga tankar.

Tänker ibland på det modet som dessa föräldrar måste ha. Den här kampen att aldrig ge upp, slåss för sitt barn. Det berör mig så mycket.

Någonstans är det vad jag tar med mig efter att ha läst statistiken från våra lokala högstadieskolor. Vi kan inte ge upp.

Våga slå larm om du misstänker något! Stå upp om du tycker det liberaliseras kring lokala evenemang där droger flödar.

Annons

Din inställning till droger har också betydelse. Den vuxne som partyknarkar ser till att nätet av drogförsäljare sprider sig.

Det låter inte klokt att behöva säga det, i Mörbylånga kommun. Men tyvärr är vi där idag. Och du spelar roll för den fortsatta utvecklingen!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons