Annons

Ledare: ”Trafikverket har inte fattat att det är för oss de jobbar!”

Trodde inte det gick att bli mer besviken på ett statligt företag. Sedan kommer det ett sådant pressmeddelande från Trafikverket som andas så mycket överförmynderi att man inte tror det är sant.
Publicerad 25 maj 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström chockas av Trafikverkets tondövhet kring väg 136. ”Det liknar utpressning. Och det Är utpressning!”, skriver han. ”Det är Trafikverket som kastat 17 miljoner i sjön genom en förstudie som helt enkelt är för dålig”, anser Boström.
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström chockas av Trafikverkets tondövhet kring väg 136. ”Det liknar utpressning. Och det Är utpressning!”, skriver han. ”Det är Trafikverket som kastat 17 miljoner i sjön genom en förstudie som helt enkelt är för dålig”, anser Boström.Foto: Montage

Vi måste ta time out!

Inte bara för att reda ut väg 136, utan också för att om möjligt försöka få Trafikverket att förstås sin roll i vårt samhälle.

Annons

Trafikverket betalas av oss, de arbetar för oss och så kommer det ett pressmeddelande som i fredags...

Under mina över 30 år på lokaltidningen så har jag aldrig varit med om ett pressmeddelande som andas så mycket överlägsenhet från ett statligt verk, det säger ändå en hel del. Det står inte rakt ut, men andemeningen är att ”ölänningar ska hålla käften för vi begriper inte bättre”.

Trafikverket håller en revolver mot invånarna i Mörbylånga kommun - skriv på avsiktsförsäkringen om att asfaltera Algutsrum, annars blir ni blåsta på er del av 370 miljoner.

Det liknar utpressning. Och det Är utpressning!

Region Kalmar har gett Trafikverket mandat att utreda en bättre och trafiksäkrare väg mellan Ölandsbron och Borgholm. I sitt pressmeddelande skriver Trafikverket att utredningen ”hittills kostat 17 miljoner”, att pengarna kastats i sjön.

Detta när det i själva verket handlar om att Trafikverket gjort en usel förstudie - utan hänsyn till grundvatten, jordbruksmark, trafikrörelser och folkligt stöd på ön.

Det hade varit enklare med en kommun, som vanligt. För Borgholm är mer för en snabb transportled mot Kalmar, vilket skulle ge viktig inflyttning. För Mörbylånga kommun är det viktigast att skapa trafiksäkra lösningar i Algutsrum och Glömminge, samt att alla de tusentals som pendlar över bron slipper kö-ångesten.

Det sistnämnda är obegripligt nog inte med i Region Kalmars uppdragsspecificering till Trafikverket. Politiker i Borgholm skrattar åt det där, att det finns ölänningar, däribland jag själv, som vill lägga pengar till det öländska vägnätet vid brofästet på Kalmarsidan.

Också det handlar om förståelse. Framför allt vi på mellersta och södra Öland som i jobb, handel och föreningsaktiviteter dagligen använder bron v-e-t om att Ölandsbrons förlängning har enorm betydelse för trafiken på Öland och väg 136 i synnerhet.

Ölandskommunerna behöver prata sig samman. Därefter bör man ihop med Region Kalmar faktiskt förklara för Trafikverket vem som är arbetsgivare och vem som är arbetstagare!

”Trafikverket håller en revolver mot invånarna i Mörbylånga kommun - skriv på avsiktsförsäkringen om att asfaltera Algutsrum, annars blir ni blåsta på er del av 370 miljoner.”
Peter Boström upprörs över arrogansen från Trafikverket.
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons