Annons

Ledare: ”Tack för att ni mullrar över Öland!”

Det var svårt att sova på Öland natten till tisdagen. Och det är vi tacksamma för.
Ledare • Publicerad 23 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ökad militär närvaro över Öland. ”Det tackar vi för”, säger Ölandsbladets chefredaktör, ”mullret över ön en gråkall novembernatt är inte bara något som vi står ut med utan också i allra högsta grad välkomnar!”
Ökad militär närvaro över Öland. ”Det tackar vi för”, säger Ölandsbladets chefredaktör, ”mullret över ön en gråkall novembernatt är inte bara något som vi står ut med utan också i allra högsta grad välkomnar!”Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Jakt-, attack- och spaningsflygen for fram och tillbaka över ön. Visst, för de som inte hade koll på F17:s i förväg utannonserade nattflygningar skulle mullret kunnat vara skrämmande.

Men för oss andra kändes det där mullret...ja, nästan tryggt. Det påminde oss om tiden då framför allt draken- och viggenplanen från F12-flottiljen i Kalmar övade över Öland.

Annons

Jo, övningarna över och kring Öland fortsatte även efter 1980, men det glesnade ut under 1990-talet för att i det närmaste helt försvinna efter 2000.

På 1960-talet hade Sverige världens fjärde största flygvapen. I början av 2000-talet återstod bara fyra flygflottiljer i landet.

Skjutfältet i Sandby på östra Öland, Hålnäs, ägdes först av F12 och sedan tog F17 över. När området sanerades på granatskrot kring 2010 så räknades 60 000 granater in.

Inför saneringen fick Kapten Karlsson vid F17 frågan om han själv skulle ha vågat bada vid Hålnäs:

– Aldrig i livet!

Nu märks återigen en betydligt högre grad igen av övande kring Öland av framför allt F17:s personal. F17 i Kallinge som nu sedan något år tillbaka också har filial på Gotland.

Från ledarplats har denna tidning i många år fört fram önskemålen och åsikten att Öland måste ingå i de planer som nu syftar till att öka Sveriges försvarsstyrka.

Borgholms kommun har uttryckt sitt stöd för Kalmar kommuns försök att få till en utbildningsplats för luftvärn. Det borde förstås Mörbylånga kommun också göra.

En grupp ledd av Kalmars kommunalråd Johan Persson, där också bland andra riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) ingick sattes samman i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

”Vi ser en ökad försvarsverksamhet kring Kalmarsund och Öland.”

Då ställdes frågan ”vad kriget kan få för konsekvenser för Sverige och Kalmar län?” Det slogs fast att sydöstra Sverige är i stort behov av militära förstärkningar.

Annons

Någon luftvärnsutbildning i Kalmarsundsregionen har vi ännu inte på papper. Vi ser emellertid en ökad försvarsverksamhet kring Kalmarsund och Öland.

Mullret över ön en gråkall novembernatt är inte bara något som vi står ut med utan också i allra högsta grad välkomnar!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons