Annons

Ledare: ”Sveriges bästa strand stoppas av Sveriges värsta länsstyrelse!”

Rankad av Aftonbladet som en av Sveriges fem bästa badstränder. Länsstyrelsen i Kalmar län visar dock som vanligt noll fingertoppskänsla genom att stänga igen badplatsen.
Publicerad 28 april 2021 • Uppdaterad 29 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Jobbar länsstyrelsen för eller emot folket?”, dundrar Ölandsbladets Peter Boström, som är en av många som upprörs över att Bjärbybadet måste stängas på grund av att länsstyrelsen i Kalmar saknar bevis för att campare tältat vid Bjärby före 1975.
”Jobbar länsstyrelsen för eller emot folket?”, dundrar Ölandsbladets Peter Boström, som är en av många som upprörs över att Bjärbybadet måste stängas på grund av att länsstyrelsen i Kalmar saknar bevis för att campare tältat vid Bjärby före 1975.Foto: Peter Boström

För badplatsen i Bjärby kommer stängas igen, det är ingen tvekan om det, ifall länsstyrelsen fortsätter visa prov på fantastisk tondövhet. Utan naturcamping, ingen parkering och med det stängd sjögata - grattis till alla andra badstränder i landet med mer lösningsorienterade länsstyrelser, nu får ni möjlighet att skina på Sverigebästalistan

Det tycks liksom inte spela någon roll att länsstyrelsen i Kalmar tvingats säga upp personal efter överanställningar som fått varje aktieägare i ett privat företag att slå fullständigt bakut - det tycks alltid finns några handläggare som gör sina synnerligen snäva bedömningar.

Annons

Jobbar länsstyrelsen för eller emot folket?

Folk utanför länet undrar hur det kom sig att Stefan Carlsson med sina sprit- och notbekymmer ändå blev så populär landshövding, inte minst på Öland.

Det enkla svaret är att Carlsson jobbade För folket. Han såg lagarna som ett stöd för människorna, snarare än att försöka hitta hinder.

Bjärbyfallet är faktiskt höjden av stelbent byråkrati. Här har ölänningar, badgäster och markägare levt i harmoni sedan de första camparna började anlända ön i skiftet mellan 1950- och 1960-talet, då semesterresandet i Sverige tog fart på allvar.

De här mindre gamla campingplatserna, officiella och inofficiella, finns runt om på hela Öland - Bjärby, Strandtorp/Norra Möckleby, Dovreviken/Köpingsvik, för att bara nämna några.

I Bjärby har vi sett en helt fungerande verksamhet där människor samsats. Swisha en slant till markägarna för att använda sjögatan. Sedan tar Bygdegårdsföreningen över. Som badgäst uppskattar jag hur väl organiserad parkeringen är, trots att det en vacker sommardag kan vara många hundra besökare på den fantastiska stranden.

Och detta på ö-s-t-r-a Öland! Vinsten är allas - markägare, bygdegårdsförening, de små affärsrörelserna och inte minst alla vi som kan få njuta av den underbara stranden.

Borgholms miljö- och byggnadsnämnd erkände att de inte hade dunderkoll på hur Bjärbyverksamheten fungerade när ett mindre ärende om stranden dök upp på bordet. Heder dock åt nämnden som snabbt satte sig in och gav tummen upp för den för bygden så traditionella och viktiga knutpunkten.

Till skillnad från länsstyrelsen...

Länsstyrelsen har alltså hittat att ett fåtal naturcampare skulle vara skadligt för naturen, stranden eller gud vet vad - samma campare som alldeles uppenbart inte haft någon negativ inverkan på området sedan 1960-talet.

Annons

Hur är det möjligt att våra skattepengar ska finansiera en verksamhet som inte ens tar sig tid att skaffa underlag för ett beslut som är så viktigt för en hel bygd?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons