Annons

Ledare: ”Stockholm stjäl vår historia och vår identitet!”

Nu har det hänt igen. Öland har blivit av med sitt guld.
Publicerad 22 september 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Först så hålls fyndet av den öländska vikingaskatten hemligt. Sedan tas skatten till Stockholm som alla andra öländska skatter. ”Vi ölänningar blir bestulna på vår historia och identitet”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Först så hålls fyndet av den öländska vikingaskatten hemligt. Sedan tas skatten till Stockholm som alla andra öländska skatter. ”Vi ölänningar blir bestulna på vår historia och identitet”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Det går inte nog att beskriva vikten av att Öland får sitt museum, att vi får behålla våra skatter.

Ölandsbladets reporter Magnus Anderberg kunde i veckan avslöja listan på 120 arkeologiska fynd som i smyg förts till Stockholm. Det rör sig om en skatt med bland annat 17 stycken silvermynt, armband, silverdenar och pärlor från vikingatiden.

Annons

Fyndet gjordes redan för tio år sedan i Skedstad vid Bredsättra. Hur det är möjligt att fynden kunnat hemlighållas så är något som vi på Ölandsbladet kikar närmare på.

Fynden borde på något sätt ha diarieförts i något sammanhang. Det ska inte gå att ”gömma” viktiga arkeologiska fynd på det här sättet. Just för att vi i ett öppet samhälle inte ska få känslan av att landsbygdskommuner ”rånas” på fynd som sedan göms och glöms bort i Stockholm.

Sedan behöver inte media rapportera med en gång som det gjorts stora arkeologiska fynd. Först kan det aktuella fyndområdet behöva undersökas för att inte locka till sig plundrare.

Så skedde till exempel i Sandby borg. Vi på Ölandsbladet kände till de tidiga fynden, men kom överens med arkeologerna vid länsmuseét att vänta med publicering tills borgen detektorsäkrats. Det ligger absolut inte i lokaltidningens intresse att publicera nyheter som säger ”var så god” till plundrare.

Men så fort undersökningen var klar så lät vi alla ölänningar få veta om de mycket spännande fynd som gjorts kring deras förfäder. Viktiga nyheter även för kommande generationer.

När det gäller vikingaskatten i Skedstad för tio år sedan har denna varit okänd för både media och allmänhet. Det var först efter lite grävarbete av Ölandsbladets Anderberg som uppgifterna uppdagades.

”Det är rent ut sagt bedrövligt, att våra skatter ska magasineras i Stockholm.”
Peter Boström

Med all rätt rasar Kalmars länsmuseichef Örjan Molander.

”Hade vi haft ett öländskt historiskt museum så hade det här varit givna fynd vi kunde visa”, säger han och berättar att han fram tills dess gärna visat fynden i Kalmar men inte ens fått frågan.

Riksantikvarieämbetet har i stället bestämt att vikingaskatten ska tillfalla Statens Historiska museum i Stockholm.

Det är rent ut sagt bedrövligt, att våra skatter ska magasineras i Stockholm. Vi måste få behålla våra skatter. Det handlar om vår historia och vår identitet!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons