Annons

Ledare: Sportlovet, ett utmärkt tillfälle för aktivitet

Pandemin har lett att många barn och ungdomar blivit allt mer stillasittande. Nu är det dags att ändra på det.
Ledare • Publicerad 19 februari 2022 • Uppdaterad 21 februari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Nu efter pandemin gäller det att aktivera barn och ungdomar.
Nu efter pandemin gäller det att aktivera barn och ungdomar.

Pep-rapporten 2020 visade att endast 9 procent av barn och unga nådde upp till rekommenderade nivåer när det gäller kost och fysisk aktivitet, och att många rört sig mindre än vanligt under coronapandemin.

Ökad skärmtid, sämre matvanor och mindre motion är ingen bra kombination.

Annons

Sportlovet kan vara ett utmärkt tillfälle att ändra på den trenden. I både Borgholms kommun och Mörbylånga kommun ges utmärkta tillfällen för barn och unga att röra på sig under lovet. Det kan ske i organiserad form genom föreningarna på ön som erbjuder aktiviteter men också med en familjeutflykt på alvaret eller längs stranden.

Vad man gör spelar ju inte så stor roll. Det viktiga är att få upp pulsen – det kan ske både genom lek eller idrottsaktiviteter.

Stillasittandet kan få konsekvenser längre fram i livet och totalt sett bidra till en sämre folkhälsa. Fysisk aktivitet minskar risken för exempelvis bland annat depressioner och för hjärt- och kärlsjukdomar. Idrottar man i en förening får man till på köpet en social gemenskap.

Det brukar heta att den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Man behöver inte sätta upp stora mål – det kan räcka med att föräldrarna ser till att barnen lägger ifrån sig telefonen en stund varje dag för någon form av fysisk aktivitet. Det kan ju handla om gemensamma aktiviteter, som en cykeltur eller en promenad eller joggingrunda eller några längder i badhuset. Idrottslektionerna i skolan är viktiga, men för de som inte aktivt sysslar med idrott spelar närstående vuxna en stor roll som förebilder i kampen för att hålla barnen fysiskt aktiva.

Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna (stenkol och koks var vanliga bränslen i städerna vid denna tid). Tämligen snart förknippades lovet med fysisk aktivitet, inte sällan kopplad till en resa till de svenska fjällen.

Men oavsett om man är i Sälen eller Vickleby så är sportlovet ett ypperligt tillfälle att aktivera kroppen. Efter pandemin är det extra viktigt att vi får barn och ungdomar i rörelse igen.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons