Annons

Ledare: ”Skolor ska vara en plats för elever - inte en mötesplats för äldre ungdomar och vuxna!”

Det är ungdomar som egentligen gått ut högstadiet, men som återkommande ändå vistas i och kring de öländska högstadieskolorna. En källa till oro.
Publicerad 23 februari 2023 • Uppdaterad 24 februari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Senaste veckan har polisen genomsökt öländska högstadieskolor efter narkotika. Det finns orostecken kring äldre ungdomar som rör sig i skolmiljön. ”Skolan ska vara en plats för elever”, slår Ölandsbladets ledare fast.
Senaste veckan har polisen genomsökt öländska högstadieskolor efter narkotika. Det finns orostecken kring äldre ungdomar som rör sig i skolmiljön. ”Skolan ska vara en plats för elever”, slår Ölandsbladets ledare fast.Foto: Arkiv

De senaste veckorna har polisen uppmärksammat och lagt fokus på droger runt om på våra öländska högstadieskolor. Poliser har med hjälp av hundar genomsökt skolorna, kanske inte så mycket för att finna droger, som för att tala om att ”vi har ögonen på er”.

Det finns signaler som är oroväckande. Ytterst har vi kunnat följa utvecklingen genom rättegångarna vid Kalmar tingsrätt de senaste veckorna, där såväl mordoffer som misstänkt mördare är ölänningar.

Annons

Polisen beskriver en spiral där allt yngre ungdomar dras in i droger. Både som användare och som del av kriminella nätverk.

Här saknas innehåll

Uppmärksamheten kring våra skolor har därför skärpts. Ett återkommande problem dyker hela tiden upp i samtal med både polis, personal och föräldrar - de överåldriga eleverna.

Det är ett litet nytt fenomen på Öland. I Kalmar är fenomenet med äldre ungdomar som egentligen inte tillhör skolorna ett problem sedan länge, eller har i vart fall varit.

Numera måste elever vid gymnasieskolorna i Kalmar kunna legitimera sig. Ungdomar eller yngre vuxna som rör sig i skolan och på skolans område ska vara elever på skolan. En fritidsgård är något annat, den är både uppstyrd och har en vuxennärvaro i form av fritidsledare.

Vi är tyvärr på väg mot något liknande på våra öländska högstadieskolor. Vilka är elever och vilka är de äldre ungdomar som bara vill hänga i uppehållsrummet?

”Som läget är nu räcker det att skolan tar hand om sina elever, än att också behöva hålla ögonen på gästande äldre ungdomar och vuxna i skolmiljön.”

Det skall sägas att inga direkta likhetstecken kan sättas mellan överåriga skolbesökare och droger, men ens den minsta gnutta misstanke om osund påverkan gör att vi måste gränssätta. Skolan ska vara en fredad zon. Till och med läxhjälp får ske utanför och efter skolverksamheten.

Under arbetstid ska oroliga föräldrar kunna känna sig säkra i att deras ungdomar har en trygg miljö. Kvällar och helger måste ansvaret ligga på föräldrar.

Det är en obehaglig utveckling och oerhört trist att vi ska behöva oroas när våra ungdomar möts över årsgränser. Men det är där vi är idag. Vi får balansera och värdera vad som är mer rätt än fel.

Som läget är nu räcker det att skolan tar hand om sina elever, än att också behöva hålla ögonen på gästande äldre ungdomar och vuxna i skolmiljön.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons