Annons

Ledare: Såhär uppfattas Öland av Regionen!

Så var södra Öland av med sina läkare. Också.
Publicerad 8 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
När Regionen ritar kartbilder över kollektivtrafiken så visar det hur Öland uppfattas - faktiskt inte bara när det gäller bussar. Läkarnedläggningen i Södra Möckleby är senaste nedmonteringen av Öland, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.
När Regionen ritar kartbilder över kollektivtrafiken så visar det hur Öland uppfattas - faktiskt inte bara när det gäller bussar. Läkarnedläggningen i Södra Möckleby är senaste nedmonteringen av Öland, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.

Det har inte varit ett bra år för glesbygdspolitiken på Öland. Eller snarare frånvaron av glesbygdspolitik.

Nya regler från Regionen sägs ska syfta till att ”säkra tillgängligheten” för alla människor att komma i fysik kontakt med läkare.

Annons

Men med när ersättningen till eventuell privata aktörer betalas ut per listad patient så betyder det att hela södra Ölands befolkning hade behövt skriva upp sig vid den numera tidigare husläkarstationen i Södra Möckleby. Och inte ens det hade räckt för att få ihop 1000 patienter.

Yngre och friska människor är sällan eller aldrig listade. De som har värre åkommor har sina kontakter hos specialister, vilka av naturliga skäl finns på fastlandet.

Resultatet blir förstås att sjukvårdsskylten åker ned i Södra Möckleby.

Vet inte om någon känner sig trygg med att det från Regionens sida kommer att ”tittas på möjligheten” att ha en filial från Mörbylånga i Södra Möckleby.

Den privata aktören som nu stoppas i Södra Möckleby hade som ambition att göra en smidig övergång för sina patienter genom att finnas kvar under en nedtrappningsperiod, men stoppas av Regionen. En obegriplig stelbenthet som vi tidigare också stött på när det gäller den öländska ambulanssjukvården.

Full förståelse för att Regionens ekonomi är begränsad. Det finns en säck med skattepengar som ska räcka till alla. Men då måste vi också ställa saker mot varandra.

”Det räcker med att studera den kartbild som Regions kollektivtrafiknämnd tagit fram för att inse hur Öland upplevs i ”den större världen”.”

För en ölänning är det till exempel svårt att se hur Stångådalsbanan och Tjustbanan ska rustas upp med en halv miljard kronor. Ifjol ersatte 30 procent av tågtrafiken med bussar, vilket visar att det funkar.

Det räcker med att studera den kartbild som Regions kollektivtrafiknämnd tagit fram för att inse hur Öland upplevs i ”den större världen”. På den storregionala kartbilden finns Öland inte med överhuvudtaget. På den regionala bilden finns Mörbylånga och Borgholm, samt att Färjestaden ligger under ”lokalt”.

Men när det gäller våra ytterområden - norr om Borgholm och söder om Mörbylånga - så finns inte Öland med. Tyvärr gäller det mycket som rör Regionen - läkare, ambulanser, bussar...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons