Annons

Ledare: Så mycket de öländska tjejerna har fått arbeta i motvind - och vilket lyft de gett Öland!

Vi skriver internationella kvinnodagen 2023 och kan lista hur många starka kvinnliga förebilder som helst på Öland. Men en titt i backspegeln bara 30 år tillbaka i tiden gör att vi förstår hur stor riktningsförändringen varit.
Publicerad 8 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Om vi jämför med för bara 30 år sedan så har jämställdsarbetet tagit enorma kliv på Öland. Tjejerna har fått jobba i motvind och framme är vi inte än. Men utan våra starka kvinnor hade Öland aldrig varit där vi är idag, analyserar Ölandsbladets ledare.

Mörbylånga kommunfullmäktige består idag av 51 procent kvinnor, i Borgholm har siffran klivit över 40 procent. Kvinnor i framträdande roller på Öland blir allt fler. Vi ser det inom kyrkan, bankvärlden och föreningslivet.

En snabb kik i det dammiga tidningsarkivet ger en generande insikt. Var fanns alla dessa duktiga kvinnor på Öland tidigare? ”Gubbar på bild”, sida upp och sida ned.

Annons

Ett försvarstal från de som var med på den tiden, 30-40 år sedan, talar bara om att ”det var så det var”. Jo, jag var själv med, så tyvärr kan jag bara bekräfta. Tidningen var en spegelbild av hur samhället såg ut.

Här saknas innehåll

Det handlar inte om stenåldern, utan verklig nutidshistoria, när jag tänker på politiker som Saga Sigvardsson, Lillebill Grähs och Anita Lönegård. De där första kvinnliga politikerna som inte bara tog plats utan också tog över.

Inger Svensson prästvigdes 1969 som första kvinna i Växjö stift och blev med sin tjänst i Glömminge också Ölands första präst. När Agneta Jäverskog blev ordförande i fotbollsföreningen Färjestadens GoIF 1986 så ansågs det ”unikt”.

”Mörbylångas starke man finns inte, för det är en kvinna.”

Bakom ryggen var det mycket ”jävla kärringar”. Och det var faktiskt inte särskilt länge sedan. Hur mycket har inte starka och stryktåliga kvinnor betytt för utvecklingen på Öland?

Anneli Nilsson är vd för Ölands Bank, Anna Lundin-Leander chefar över Norra Ölands Pastorat och Anna Barkevall styr Böda Sands jätteanläggning. Inom LRF tillhör Caroline Eriksson och Ronja Björkqvist de mer tongivande, för att inte tala om Bondbönan Hanna Karlsson.

Mörbylångas starke man finns inte, för det är en kvinna. I det inbegriper de både kommunalråden Matilda Wärenfalk och Anna-Kajsa Arnesson, men också May-Anita Brevik som är så mycket mer än bara samhällets kaféägare.

”Det som för min och den ännu äldre generationen fortfarande är nytänkande framstår som rena självklarheter för dottern och hennes kompisar.”

Det är nya tider på Öland, med nya former av påverkansmöjligheter. Frida Svanberg från Färjestaden arbetar som influencer med en enorm möjlighet att kunna påverka genom sina nära 66 000 följare på Instagram.

Det som för min och den ännu äldre generationen fortfarande är nytänkande framstår som rena självklarheter för dottern och hennes kompisar. Varför ska inte lagkaptenen i skolklassens idrottslag kunna vara en flicka?

Kvinnors rätt är för mig och min generation inga självklarheter. Men när vi ser hur nytänkande kan bli självklarheter så finns det all anledning för både min och kommande kommande generationer att arbeta för utveckling. Därför är internationella kvinnodagen så viktig!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons