Annons

Ledare: Rutinerad i branschen och med hus på ön - bästa meriterna!

Med valet av Johan Rustan som ny turistchef för Öland så har våra båda kommunledningar letat på den övre hyllan.
Publicerad 5 december 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
För det första superrutinerad turistchef och för det andra fritidsölänning sedan barnsben. ”Meriter som gjort Johan Rustan oslagbar kandidat i racet som öländsk turistchef”, enligt Ölandsbladets chefredaktör.
För det första superrutinerad turistchef och för det andra fritidsölänning sedan barnsben. ”Meriter som gjort Johan Rustan oslagbar kandidat i racet som öländsk turistchef”, enligt Ölandsbladets chefredaktör.

I 23 år var Johan Rustan vd för Visit Linköping AB. Han gick under smeknamnet Herr Evenemang i stan. Sämre smeknamn kan man absolut ha i en väldigt utsatt och ofta kommenterad bransch.

Den som lyckas behålla ett jobb som turist-vd i 23 år vet var minorna finns och skandalerna lyser med sin frånvaro. Kort sagt, referenserna talar om att 57-åringen gjort ett gott jobb i Linköping.

Annons

Sedan har Johan Rustan haft lön för sitt arbete. När han förra vintern träffade en uppgörelse med Linköpingsbolaget om att lämna sitt uppdrag, utan kända konflikter, så gjorde han det med ett avgångsvederlag på 20 månadslöner a' 120 000 kronor.

Tillsammans med sparade semesterersättningar blev det knappt 3,2 miljoner kronor för Rustan. Det ska sägas att han stannade kvar nästan ett helt år för att lotsa in sin efterträdare på posten.

Den nya lönen på Öland är inte känd än. Gissningsvis blir ingångslönen lägre här, men vi pratar om det kanske allra mest utsatta tjänstemannajobbet vi har på Öland, möjligtvis kommuncheferna Willsund och Odevall undantaget.

Största utmaningen för Johan Rustan ligger också i att det finns två i det mesta på Öland; kommundirektörer, kommunalråd, kommuner och större (nåja) landsvägar.

Utifrån kan det vara lätt att analysera öländsk turism - det är väl bara att få folket över bron!?

Nja, det finns 26 000 bofasta ölänningar och minst lika många åsikter om hur öländsk turism ska bedrivas.

Generellt så är det mer sol och bad i Borgholm, medan det i Mörbylånga är mer natur och kultur. Vi har allt från de som vill bomba Ölandsbron och inte släppa en jävel över bron, till de som helst skulle vilja ha Victoriadagen 365 dagar om året.

”Det faktum att Johan Rustan är sommarboende på Öland sedan barnsben är en merit som gjort honom svårslagen i rekryteringen.”
Peter Boström

Turistchefsjobbet i Linköping har handlat om saker som Melodifestivalen, Cloetta Center och Linköpings konserthus - en centrering kring staden Linköping.

På Öland är komplexiteten att ön är väldigt avlång, samt rymmer extremt många mindre aktörer vid sidan av de riktigt stora turistföretagen.

Det faktum att Johan Rustan är sommarboende på Öland sedan barnsben är en merit som gjort honom svårslagen i rekryteringen. Att han dessutom har så många år som turist-vd är en kombo som gör att också jag valt honom bland kandidaterna!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons