Annons

Ledare: ”Rogers och XL - inte undra på att vårkänslorna kommer!”

Det är nu det händer. Om ni inte redan märkt det - Mörbylånga har vaknat ur sin törnrosasömn.
Publicerad 4 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Våren har kommit till Mörbylånga - i dubbel bemärkelse. ”Det är nu det händer, Mörbylånga har vaknat”, analyserar Ölandsbladets ledare och beskriver trendbrottet för köpingen.
Våren har kommit till Mörbylånga - i dubbel bemärkelse. ”Det är nu det händer, Mörbylånga har vaknat”, analyserar Ölandsbladets ledare och beskriver trendbrottet för köpingen.Foto: Peter Boström

XL-bygg håller som bäst på att riva bort brun-pappret från den gamla Konsumbutiken. Lite längre upp på Köpmangatan har Rogers nya bilverkstad redan haft invigning.

För egen del har jag sagt det länge , om jag hade haft pengar så skulle jag spekulationsköpt en fastighet i Mörbylånga. För den gamla köpingen har ett otroligt gott utgångsläge - med närheten både till Kalmar och den vidare naturen. Samt att samhället fortfarande har det där sociala nätet med hälsocentral, tandläkare, bio, sporthall, matställen, en modern ICA-butik och mycket goda bussförbindelser mot Kalmar.

Annons

Men, det ska inte förnekas, det har varit ett par år i jämmerdalen.

Här saknas innehåll

Vilket samhälle skulle inte drabbas av det med de förluster som samhället genomlidit?

Sockerbrukets nedläggning är på något vis den riktigt tunga posten. 125 årstjänster och drygt ett 80-tal kampanjetjänster försvann 1992. 2007 kom nästa dråpslag när Forsheda flyttade gummifabriken till Estland och ytterligare 110 jobb föll bort.

En viktig symbolfråga för hela södra Öland var Systembolagets flytt från Mörbylånga till Ölands Köpstad 2006.

”Kanske, kanske, är det snart också dags för att hamnområdet börjar sin förvandling?”

Salmanaffären med den fantasieggande bilden av miljardprojekt i hamnen upplevdes närmast hånfull av Mörbylångaborna.

Den nya ICA-butiken 2011 var viktig för att stoppa ”raset”. Det har glött av någon slags revanschlusta i köpingen. Och nu händer det!

Rogers bilverkstad och XL bygg innebär nya arbetstillfällen till orten, men framför allt ökar det dragningskraften till Mörbylånga. Näringsställen som Café Söderbönor, Magasin1 och Lilla Bistron blir en del av dragningskedjan.

Café Bärs-Johans del i Mörbylångas uppvaknande med satsningar på after beach och stand up är kanske bara en liten procentsats, dock en viktig symbolhandling. TV-stjärnan Johan Pettersson har gett Mörbylångaborna självförtroende, att våga tro på sin egen ort.

Nu är bara frågan vad som blir nästa steg? Får vi en ny affärsrörelse längs med Köpmannagatan eller vid torget? Kanske, kanske, är det snart också dags för att hamnområdet börjar sin förvandling?

Det är vår i Mörbylånga. I dubbel bemärkelse!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons