Annons

Ledare: ”Rädslan skapade monster”

Pandemin tycks äntligen vara på väg över. När vi tittar tillbaka i backspegeln så kommer vi konstatera att det nog inte är de stoltaste ögonblicken i mänsklighetens historia hur vi agerat.
Publicerad 1 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Hatet har flödat i sociala medier under pandemi-året, mot fritidshusägare, handlare och arrangörer. ”Det handlar förstås om rädsla”, beskriver Ölandsbladets Peter Boström.
Hatet har flödat i sociala medier under pandemi-året, mot fritidshusägare, handlare och arrangörer. ”Det handlar förstås om rädsla”, beskriver Ölandsbladets Peter Boström.Foto: Peter Boström

Om djuret blir instängt i ett hörn då biter och fräser det. Djuret slåss för sitt liv.

På lokaltidningen har vi aldrig tvingats ta itu och arbeta i ett sådant hav av hat. Kommentarerna i våra facebook-trådar har ibland varit hemska. Vanligtvis sansade människor har gått fullständigt överstyr.

Annons

Människor som under mer normala tider haft åsikter ingen brytt sig om för att de varit för knäppa eller extrema har plötsligt fått luft under vingarna. De har fått sina tummen upp och gillande kommentarer.

Domedagsprofetiorna har aldrig varit fler. Även när det nu ljusnar så kommer varningarna om att ”än är det inte över!” Och nej, ingen kan ju säga hur det ser ut i morgon. Inte med hundra procents säkerhet.

”HUR I HELVETE KAN NI ÖPPNA UPP, NÄR SJUKVÅRDEN STÅR PÅ KNÄNA!”, skriver någon. Med stora bokstäver för att verkligen ge tryck åt sina åsikter. Något oklart vilka som är ”ni”, för det är ju sjukvårdens gemensamhetsorgan Region Kalmar som gör den yrkesmässiga bedömningen.

Jag har talat med krögare, handlare, fritidshusägare och evenemangsarrangörer - många vittnar de om det hat som drabbat dem.

”Allt jag gjort är att följa de rekommendationer som vi fått från myndigheterna”, förklarade en kvinna som drabbades hårt i sociala medier.

Vi har rekommenderats att undvika flockar. Ändå har vi sällan sett så många flockar - i sociala medier.

Största förklaringen är förstås att människor varit rädda, fullt naturligt eftersom covid ytterst är en dödlig sjukdom.

Häromveckan kunde vi läsa enkätundersökningen som visade att nästan alla människor ansåg sig följa de rekommendationer som gällde. Undersökning gav vidare vid handen att samma personer tyckte att de allra flesta andra människor inte följde rekommendationerna. Avdelning jag gör rätt - andra gör fel.

Sällan har väl en undersökning sagt så mycket om vår tid.

Post-pandemin handlar nog tyvärr inte bara om själva sjukdomens ärr. Vi har andra efterdyningar att ta hand om, hur vi bemöter andra människor.

Annons

Pandemi-året har lärt oss mycket. Tyvärr att vi nog alla bär på gott, och ont...

”Största förklaringen är förstås att människor varit rädda, fullt naturligt eftersom covid ytterst är en dödlig sjukdom.”
Peter Boström analyserar hatet.
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons