Annons

Ledare: Passa på att vara lite extra omtänksam

Restriktionerna är borta. Vi kan besöka familj och vänner igen utan att hela tiden tänka på avstånd, munskydd och handsprit. Nu kan vi blicka framåt.
Ledare • Publicerad 12 februari 2022 • Uppdaterad 15 februari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Den 14 februari är det läge att sprida lite extra kärlek.
Den 14 februari är det läge att sprida lite extra kärlek.

Ett utmärkt tillfälle för det är måndagen den 14 februari, då Valentin har namnsdag och Alla hjärtans dag firas.

Det kan väl bli en bra början på att verkligen se till att återuppta kontakten med de man kanske inte träffat så mycket under pandemin och framförallt de som man vet suttit mycket ensamma de senaste två åren. Det måste inte betyda att man behöver uppvakta med blommor eller godis. Det kan i många fall räcka länge med ett telefonsamtal, ett vykort eller kanske ett sms.

Annons

Vi behöver all uppmuntran vi kan få efter de senaste åren då pandemin styrt så mycket av vår vardag. Efter de här tuffa åren kan vi inte få nog av hjärtliga hälsningar och omsorg och omtanke från de som står oss närmast. Även de som tagit sina tre vaccinationssprutor lär väl fortsätta vara försiktiga ännu ett tag, men vad gäller omtanke behöver vi inte snåla.

Alla hjärtans dag har faktiskt traditioner från medeltiden, med helgonet Sankt Valentin i centrum. På medeltiden ansågs just den 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

På Wikipedia kan man läsa att den äldsta kända Valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.

I Sverige plockas Alla hjärtans dag upp kommersiellt på 1950-talet. eftersom handeln såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av framförallt godis och blommor ökat.

På torget i Borgholm kommer Lions att ha en aktivitet den 14 februari med tända ljus där intäkterna går till kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns många sätt att låta hjärtat vara med. Efter pandemin behöver vi både ljus och vänlighet lite extra. Den 14 februari är ett bra tillfälle att visa det på.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons