Annons

Ledare: Olyckligt för demokratin när tunga avhopp bara avfärdas som ”icke aktiva”

”Genomgående för de flesta är att de på sistone inte varit särskilt aktiva inom politiken”, kommenterar kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) att sex av de allra tyngsta S-profilerna i Mörbylånga hoppat av.
Publicerad 28 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Kommunalrådet Matilda Wärenfalk beskriver de avhoppade från S-gruppen som inte särskilt aktiva. Ölandsbladets bild av avhopparna är dock att dessa sex är bland de tyngre i partiet.
Kommunalrådet Matilda Wärenfalk beskriver de avhoppade från S-gruppen som inte särskilt aktiva. Ölandsbladets bild av avhopparna är dock att dessa sex är bland de tyngre i partiet.Foto: Andreas Yngvesson

Bara utifrån det som hittills kommunicerats offentligt kring S-avhoppen börjar sammangåendet med Moderaterna likna en mardröm för Socialdemokraterna.

Följande avfärdas alltså med orden ”inte särskilt aktiva”...

Annons

Carina Adolfsson Elgestam - tidigare riksdagsledamot, ordförande i Mörbylånga Bostad AB och kommunfullmäktiges ordförande.

Mattias Nilsson - tvåa på Socialdemokraternas lista, efter Wärenfalk. Kommunfullmäktige.

Morgan Nyberg - kommunfullmäktige och ordförande för Byggnads Småland/Blekinge.

Fredrik Jämtin - kommunfullmäktige och tidigare förstanamn i Färjestadens S-grupp.

Veronika Hildingsson - kommunfullmäktige och utbildningsnämnden.

Margaretha Lööf Johanson - beskrivs som Mörbylångas grand old lady och samlande kraft för Socialdemokratin.

Hur vi än analyserar Mörbylångas Socialdemokrater så har gruppen bekymmer. Om nu alla dessa sex i sina tunga roller beskrivs som ”inte särskilt aktiva”, ja då har vi ett allvarligt demokratiproblem.

Behöver vi då ens lokala politiker överhuvudtaget?

Nästa fråga som dyker upp, vem i partigruppen är det som leder en genomlysning av partiets sammangående med Moderaterna och alla dessa avhopp? En genomlysning som borde vara självklar i en fungerande organisation.

”Jag har inte uppfattat att samarbetet med Vänstern och Centern fungerat så jävla dåligt”, säger Morgan Nyberg, vars uppfattning delas officiellt med åtminstone fem sjättedelar av avhopparna. Elgestam hoppade av innan M-samarbetet blev offentligt.

Annons

Noterbart är att Socialdemokraterna har 14 ledamöter i kommunfullmäktige, för att förstå omfattningen av de sex tunga S-avhoppen.

Vi inom media har svårt att hantera den politiska utvecklingen i Mörbylånga. Senaste fullmäktige i förra veckan bevakades förutom Ölandsbladet också av Barometerns tv-team och Radio Kalmars flygande reporter. Det hör inte till vanligheterna med den mediala bevakningen.

Ni är många som hör av sig med frågor som borde ställas till ledande politiker. Jag kan berätta att de flesta frågor är ställda, men att både vi och väljarna fortfarande väntar en del svar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons