Annons

Ledare: ”Ölänningar har sett Nato öva i 20 år - ansökan är bara formalia!”

För oss på Öland som de senaste tjugo åren sett försvarssamarbetet så är Natomedlemskapet mer en formalia.
Publicerad 16 maj 2022 • Uppdaterad 17 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland har de senaste 20 åren vant sig vid att se Nato öva på och kring Öland. Här syns HMS Shoreham, ett av Natos minröjarfartyg, i Kalmar hamn inför övning för 15 år sedan. ”Själva medlemsansökan är bara formalia”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.
Öland har de senaste 20 åren vant sig vid att se Nato öva på och kring Öland. Här syns HMS Shoreham, ett av Natos minröjarfartyg, i Kalmar hamn inför övning för 15 år sedan. ”Själva medlemsansökan är bara formalia”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Var har de politiker som nu tycker att ”det går för fort” med Nato-ansökan befunnit sig de senaste två decennierna? Ja, egentligen längre än så.

Från en äldre och synnerligen insatt öländsk politiker har jag fått berättat hur Nato var med och i allra högsta grad aktiva när signalspaning uppfördes på Öland under 1960-talet, även om det då var ”hysch, hysch”.

Annons

Sedan 2000-talets början har samarbetet mellan Sverige och Nato skett öppet. Lokaltidningarna har bjudits in till övningar som genomförts under gemensam flagg. Det började med marina övningar som syftade till att sanera Östersjön på gamla minor.

Minns att den där första presskonferensen i Kalmar med styrkor från både Sverige och Nato som jag själv var på för 15-talet år sedan kändes lite konstig. Den svenska neutraliteten är ändå något som både mina föräldrars och min generation levt med.

Tittar vi lite bakom fasaderna förstår vi att det där med neutralitet har det varit lite si och så med. Under andra världskriget tvingades vi göra eftergifter för först den tyska sidan och när sedan krigsvindarna vände så var det åt de allierade vi lutade, minns till exempel engelsmännens avlyssningscentral i Ottenby. Vårt ställningstagande har skiftat med hur omvärlden förändrats.

Här saknas innehåll

”Vi på ön har känt ett större intresse från Nato än det svenska försvaret när det gäller Ölands säkerhetspolitiska betydelse i Östersjön.”

De senaste 15 åren har de gemensamma övningarna också ändrat karaktär på och kring Öland, från minröjning till mer direkta militära aktiviteter såsom att träna luftvärnssystem.

Och kring de här övningarna har vi på Ölandsbladet kunnat rapportera om hur okända drönare surrat. Så det är sannerligen inget nytt att Öland redan befinner sig vid något som kan liknas vid fronten mellan Nato och Ryssland.

Det som egentligen nu bara händer är att Sverige visar sitt medlemskap öppet. Och Rysslands motreaktioner blir mer publika.

Men vilket lag Sverige tillhört är inte en hemlighet för en ölänning med ögon att se med och någon som helst försvarsanalys.

Vilken betydelse kommer ett inträde i Nato att ha för Öland? Möjligtvis den lilla detaljen att vi på ön känt ett större intresse från Nato än det svenska försvaret när det gäller Ölands säkerhetspolitiska betydelse i Östersjön.

Nato är inte lösningen på allt. Men när vi nu står med ett nedmonterat försvar och har en makt som skramlar med kärnvapen 25 mil från Öland så är det här enda alternativet.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons