Annons

Ledare: Öland utan ström. Igen. Och igen - vi kan inte bara acceptera det!

Öland utan ström. Igen. Nu får det vara nog!
Publicerad 30 maj 2022 • Uppdaterad 31 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ständiga strömavbrott. Två dagar i rad har halva Öland varit utan ström. Det har skapat problem med vattentillgången och affärer har tvingats hålla stängt. ”Såhär kan vi inte ha det”, ryter Ölandsbladets ledarredaktion.
Ständiga strömavbrott. Två dagar i rad har halva Öland varit utan ström. Det har skapat problem med vattentillgången och affärer har tvingats hålla stängt. ”Såhär kan vi inte ha det”, ryter Ölandsbladets ledarredaktion.

Det är läge för våra båda Ölandskommuner att drämma näven i bordet. Länsstyrelsens krisenhet har faktiskt här ett riktigt case, inga scenarion att fundera kring, utan ett verkligt samhällsproblem. Nu.

Och Försvarsmakten får väldigt gärna med hundra procents säkerhet säga att dessa strömavbrott inte har någonting med sabotage att göra. Vi har precis haft en stor militär övning på Öland och nästa stora övning med Natostyrkor är redan på väg in.

Annons

Det är alldeles för många strömavbrott på Öland. Och det är stora områden det handlar om, hela eller halva Öland. Vädret tycks inte spela någon roll. Regnigt, soligt, blåsigt eller vindstilla - strömmen ryker ändå.

Det är helt enkelt inte rimligt att halva Öland ska vara utan ström från 10.30 till 16.00 en helt vanlig söndagseftermiddag.

Här saknas innehåll

”Svårt att bedriva verksamhet på norra Öland”
Södviksbagaren Ulf Granholm

Det är ännu mer oacceptabelt att problematiken upprepar sig mindre än ett dygn senare.

Med höga el-räkningar kommer också ett kravställande från konsumenterna.

”Svårt att bedriva verksamhet på norra Öland”, som Södviksbagaren Ulf Granholm luttrat summerade känslorna efter senaste dagarnas strömlöshet.

Matbutiker fick stänga igen, både under söndagen och måndagen. Besöksverksamheter som precis fyllt upp sina frysdiskar med glass inför sommaren fick bokstavligt talat se pengar smälta bort.

Uppenbarligen räcker inte samhällets backup ens till det allra viktigaste. Det har till och med saknats vatten i kranarna hos ölänningarna. ”På grund av elavbrott i Eon:s nät kan det förekomma driftstörningar i vattenleveransen på stora delar av norra Öland”, heter det i pressmeddelande från Borgholm Energi.

Ironiskt nog så kunde inte Eon ge några snabba besked om måndagens strömavbrott. ”Vi har problem att uppdatera flödet”, som bolaget kortfattat skrev på sin hemsida.

Sagt till Eons försvar så har många miljoner de senaste åren lagts på att så att säga ”säkra” strömförsörjningen på Öland. Men uppenbarligen inte tillräckligt ändå.

Det här är inte okej. Nu måste el-försörjningen för hela Öland ses över.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons