Annons

Ledare: Öland får inte vara ett smörgåsbord för tjuvar!

Varje år stjäls maskiner och verktyg från Öland för mångmiljonbelopp. Trots att Tullverket fått ökade befogenheter så saknas ändå resurser att stoppa utflödet till utlandet.
Publicerad 17 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Arkiv

Tidningen Land Lantbruk har i flera omgångar beskrivit den uppgivna känslan både hos Tullverket och hos de lantbrukare eller hantverkare som drabbas av de organiserade ligorna från östra Europa.

Den svenska landsbygden berövas enorma belopp varje år. Branschorganisationen Larmtjänst uppskattar värdet till 1,5 miljarder kronor årligen.

Annons

Strax innan pandemin drabbades tolv lantbrukare på södra Öland under en enda natt - Vickleby, Albrunna, Segerstad, för att nämna några. Ölandsbladet kunde då beskriva hur en lantbrukare från Albrunna blivit av med värden för drygt 100 000 kronor.

Under pandemiåren märktes ett trendbrott med minskade stölder, men nu finns tecken på att stölderna accelererat igen. Nu snarast i en än större omfattning eftersom det finns en efterfrågan på andra sidan Östersjön.

Från och med augusti 2021 fick Tullverket ökade befogenheter. Numera har tullpersonalen rätt att gripa och hålla kvar chaufförer på plats samt också beslagta varor.

”Gränsbevakningen är viktig för att motverka införsel av narkotika och vapen, men ur vårt öländska perspektiv är också utförseln från landet av hög betydelse.”

Men vi kan konstatera att lagen blivit tandlös då Tullverket fortfarande inte aktivt får leta efter stöldgods, utan får bara reagera om de ”råkar hitta något”. I övrigt ska stölderna och utförseln hindras av polisen, som inte fått några ökade resurser. Och därmed fortsätter utmjölkningen av den svenska landsbygden.

Mer måste göras för att avskräcka tjuvar från att se Öland och andra glesbygdsområden som ett smörgåsbord. Polis och Tullverket måste hitta former för att stoppa det här kriminella formerna, med politiskt stöd.

Stölder av jordbruksmaskiner upplevs inte av öländska lantbrukare som högprioriterade. En titt i antalet domar vid tingsrätten ger dem rätt. Uppklarningsprocenten i den formen av brott är försvinnande låg.

Försäkringarna blir dyrare och för jordbruksföretag på marginalen så blir stölderna tuffa.

Lagändringen som trädde i kraft 2021 var ett steg i rätt riktning, men en fortsättning och vidareutveckling är nödvändig. Gränsbevakningen är viktig för att motverka införsel av narkotika och vapen, men ur vårt öländska perspektiv är också utförseln från landet av hög betydelse.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons