Annons

Ledare: ”Och så plötsligt var visst Öland militärt viktigt”

Klasskompisarna på den öländska skolan hade pratat om det nya krigshotet.
”Men det finns väl inget riktigt hot? Väl?”, undrade dottern vid nattningen.
Publicerad 11 januari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Plötsligt stod Sveriges högsta militärer och sa att Öland tillhörde de mest utsatta områden vi har. ”Men medan Gotland har militär, 370 skyddsrum och beredskapslager så har Öland ingenting”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.
Plötsligt stod Sveriges högsta militärer och sa att Öland tillhörde de mest utsatta områden vi har. ”Men medan Gotland har militär, 370 skyddsrum och beredskapslager så har Öland ingenting”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Simon Rehnström

Vad svarar en pappa på det?

Minns ni när Ölandsbladet för bara ett drygt år sedan hade en artikelserie om Ölands utsatta läge i Östersjön? Jämförelser gjordes med Gotland, där det rustats både med militär, sjukvård och beredskapslager.

Annons

Då närmast hånades ölänningarnas oro över att mobiliseringen så totalt lyste med frånvaron på vår ö. Öland beskrevs som militärt ointressant.

Idag låter det annorlunda. I samband med den årliga försvarskonferensen i Sälen under veckan utmålas området södra Ölands udde, ner mot Blekingekusten, Öresund, Bornholm och sydsvenska kusten, där hotet mot Sverige är som störst. Allt enligt marinchef Ewa Skoog Haslum.

Ölands närhet till Kaliningrad, samt för den delen också om något händer i Baltikum eller Polen...

Det här är en av de absolut viktigaste frågorna för Öland just nu, om inte den viktigaste. Det hade varit enkelt för Ölands kommun att direkt lyfta ödesfrågan, men nu behöver Borgholm och Mörbylånga samarbeta. Genast tappar ärendet fart, tyvärr.

”På Gotland finns 370 skyddsrum, att jämföra med Öland som bara har sex skyddsrum.”

På Gotland finns både regemente och andra förband, bland annat en filial till F17. Nu pågår arbetet att uppföra beredskapslager med mat och andra förnödenheter som ska klara sörja 100 000 personer i 90 dagar.

På Gotland finns 370 skyddsrum, att jämföra med Öland som bara har sex skyddsrum. Visby lasarett är ett modernt akutsjukhus. Här finns alla specialiteter som medicin, kirurgi, kardiologi, infektion, förlossning, gyn, operation, intensivvård med mera. Sjukvårdsmässigt är Öland utan bron inte i närheten av Gotlands nivå.

”Det första som händer i en akut krigssituation i vår region är att bron sprängs”, förklarade en hög militär för mig, och den tesen har inte motargumenterats av någon med insyn i försvarsfrågor.

Världsläget kräver nu att våra bägge Ölandskommuner omedelbart sätter försvarsfrågan högt på varje dagordning.

Johan Persson, Köpingsvikssonen och Kalmars kommunalråd, har under året drivit frågan om sydöstra Sveriges utsatthet. Hans arbete för utvecklat försvar i vår region har bland annat omfattat önskemål om luftvärn.

”Vi ska ha sådan kapacitet och sådana muskler att ett väpnat angrepp mot vårt land helt enkelt kostar för mycket för Ryssland”, som Johan Persson i veckan analyserade i sin blogg.

Annons

Precis så försökte jag förklara för min dotter.

”Om vi är starka vågar ingen ge sig på oss!”

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons