Annons

Ledare: När kommer det där partiet som lyfter frågorna från landsbygden?

Södra Öland blir av med paketleveransen och möjligheterna att träffa läkare skärs ned från två till en dag i veckan. På norra Öland tickar tiden bara på med den ohållbara situationen kring ambulansen. Välkommen till landsbygden i Sverige 2024!
Publicerad 1 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Paketleveranser som upphör, läkare som försvinner och en ambulanssituation som aldrig tycks lösas. Den nationella glesbygdspolitiken för ett landskap som Öland går inte åt rätt håll, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.
Paketleveranser som upphör, läkare som försvinner och en ambulanssituation som aldrig tycks lösas. Den nationella glesbygdspolitiken för ett landskap som Öland går inte åt rätt håll, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Kan tycka det är märkligt att vi fortfarande inte sett ett landsbygdsparti i riksdagen. Ett parti som på allvar plockar upp de där tongångarna vi hör också från Österlen, Norrland, Värmlandsskogarna eller i stort sett var som helst utanför våra storstadsregioner.

I backspegeln ser vi politiker som Fälldin och Palme. Båda hade sina förespråkare på landsbygden. Fälldin kanske mer självklar som bondeförbundare, men Palme hade med arbetarrörelsen också förgreningar ute i minsta bygd.

Annons

Fackförbundet Kommunal är starkt förknippat med S-rörelsen. De nya reglerna för blåljus är ett tydligt exempel på att Sverige gått allt mer åt stad kontra landsbygd, än höger mot vänster.

De gamla Fälldinkramarna famlar också. Miljö- och hbtq-frågor är synnerligen viktiga frågor, borde så vara för alla partier. Men att dessa skulle vara profilfrågor just för Centern?

Någonstans på vägen tappade landsbygden sina förespråkare i den nationella politiken.

”Siste man från ön får släcka lyset!”

Vi i Sverige ser med förvåning hur Donald Trump stormar mot ett återtagande av presidentposten. På många sätt svårförståeligt med svenska ögon.

Men en avlägsen släkting i USA förklarade för mig att Trump ligger ett steg före oss i Sverige. Trump har plockat upp traditionella glesbygdsfrågor och gjort dem till sina egna. Näven hytts mot ”etablissemanget” genom att mixa ihop dessa för landsbygden hjärtefrågor med populism och så blir denne kontroversielle politiker en maktfaktor.

För en amerikan är Trumps framgångar alls ingen gåta.

Det är bara en tidsfråga innan vi ser den typen av politik också i Sverige. I vårt land börjar trenderna i USA för att sedan i en våg skölja över oss.

När våra öländska företagare måste flytta till Nybro för att utvecklas är det något som är galet. Det blir en död hand som läggs över vårt landskap.

Då är det inte undra på att paketleveranserna börja sina, läkarna drar in sina tider och ambulanser flyttas från ön.

Siste man från ön får släcka lyset!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons