Annons

Ledare: Musiker visar att de kan göra skillnad

Musiker går ofta i frontlinjen när det gäller att samla in pengar till olika ändamål.
Ledare • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Lennart Palm är initiativtagare till ”Hela Öland spelar”.
Lennart Palm är initiativtagare till ”Hela Öland spelar”.Foto: undefined

Starten kan sägas vara New York 1971, då bland andra George Harrison, tidigare i Beatles, anordnade Concert for Bangladesh. New York var också spelplatsen 1979, då bland annat Bruce Springsteen stod på scen i en konsert mot kärnkraft.

På 1980-talet kom flera stora galor som Live Aid den 13 juli 1985. Världsartister framträdde både på Wembley Stadium i London och på JFK Stadium i Philadelphia och det hela sändes via satellit till TV-tittare världen över.

Annons

Under denna tid släpptes också specialskrivna låtar för att samla in pengar till svältkatastrofens Etiopien, som ”Do they know its christmas”, ”We are the world” och ”Give A Helpin' Hand” med Swedish Metal Aid.

1985 samlades ett stort antal svenska artister för en gala, ”Svensk Rock mot Apartheid”.

Under de senaste 20 åren har det också arrangerats stora galor där pengarna gått till forskning om aids (arrangerat av rockbandet Queen), att uppmärksamma fattigdomen i världen (Live 8) och att uppmärksamma den globala uppvärmningen (Live Earth).

2015 arrangerades ”Hela Sverige skramlar”, en stödgala för människor på flykt. På senare år har Musikhjälpen bidragit till hjälpbehov världen över.

Så när initiativtagaren Lennart Palm söndagen den 5 mars tillsammans med ett stort antal andra öländska musiker spelar för att samla in pengar till Ukraina följer de en stolt tradition. Det nya med ”Hela Öland spelar för Ukraina” är det arrangeras 16 konserter på 16 olika platser samtidigt.

Förutom det goda syftet ger det också chansen att höra mer av banden än om alla skulle samlas på samma ställe och kanske få spela två låtar var.

”Så när initiativtagaren Lennart Palm söndagen den 5 mars tillsammans med ett stort antal andra öländska musiker spelar för att samla in pengar till Ukraina följer de en stolt tradition”

Musiken visar vägen och det är ett bra tillfälle för dem som gillar musik att ta chansen att lyssna på ett band eller en artist man inte hört tidigare. Eftersom konserterna arrangeras från norr till söder på ön finns det alltid en konsert på nära håll.

”Hela Öland spelar för Ukraina” är ett gott initiativ med ett gott syfte. Genom åren har världens musiker visat att de kan göra skillnad. Söndagen den 5 mars är det Ölands tur.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons