Annons

Ledare: ”Mörbylånga borde kika på Borgholm för att lösa simhallsfrågan!”

Tyvärr kan det vara enklare att försöka trycka ihop avlånga Mörbylånga kommun än att få till en simhall. Men Borgholm har lyckats.
Publicerad 22 februari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Borgholms kommun är lika avlång som Mörbylånga. Simhallsfrågan har Borgholm löst genom samarbete med privata aktörer och kan på så sätt erbjuda både kommuninvånarna i norr och söder att simma. ”Något Mörbylånga borde ta efter”, anser Ölandsbladets ledarredaktion.
Borgholms kommun är lika avlång som Mörbylånga. Simhallsfrågan har Borgholm löst genom samarbete med privata aktörer och kan på så sätt erbjuda både kommuninvånarna i norr och söder att simma. ”Något Mörbylånga borde ta efter”, anser Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Förra veckans absolut mest lästa insändare skrevs av en femteklassare. Flickan skrev att hon önskade en simhall i Färjestaden. Resten är som man säger, historia...

För nätet exploderade av åsikter. Och så var vi där igen som så många gånger förr. Ingen lokalpolitiker med någon slags självbevarelsedrift kommer att ta i simhallsfrågan ens med tång. Det vore politiskt självmord att förorda en simhall i Färjestaden, precis som det vore att propagera för en i Mörbylånga eller för den delen, Södra Möckleby.

Annons

Färjestaden kan inte få ”allt”, som det heter söder om Runsbäckskurvan. Det finns en ”närhet” till Kalmar, som inte sällan lyfts fram.

Problematiken är ju att de nära 12 000 invånarna som bor i eller runt Färjestaden lika lite som övriga 3 000 invånare betalar sin skatt till Kalmar kommun.

Ur ett rättviseaspekt skulle en kommunal simhall placeras centralt i kommunen - Mörbylånga eller möjligen Gösslunda - lika långt för alla att åka. Men skulle det bli ekonomisk bärbarhet i en sådan simhall om de där 12 000 invånarna kring Färjestaden ändå valde Kalmar simhall? Knappast.

Femteklassaren säger det självklara i sin insändare - Mörbylånga kommun borde redan ha en simhall. Kalmar, Torsås, Emmaboda, Nybro och Mönsterås har en simhall. Borgholm har två.

”Hur vore det för Mörbylånga kommun med möjligheten att utreda motprestationer? Att byggföretag eller redan befintliga verksamheter erbjuds möjlighet till mark/bostäder/hotell/spa mot att de som motprestation också bygger en simhall?”

Och det är nog också i Borgholmsmodellen som Mörbylånga kommun kan hitta en förlaga. En simhall i norr (Löttorp) och en i söder (Borgholm).

En kommun av Mörbylångas storlek kan förstås inte lägga upp två gånger 200 miljoner kronor på kommunala simhallar. Det gäller nog att vara realist och inse att det behövs samarbete med privata aktörer för att möjliggöra större eller mindre simhallar i kommunen.

Borgholms fina badhus är privatägt av Kapelluddens camping med ett kommunalt avtal, medan Åkerbobadet är kommunalt.

Hur vore det för Mörbylånga kommun med möjligheten att utreda motprestationer? Att byggföretag eller redan befintliga verksamheter erbjuds möjlighet till mark/bostäder/hotell/spa mot att de som motprestation också bygger en simhall?

Ett studiebesök i Borgholms kommun kunde vara på sin plats. Det vore inte att gå över ån för att hitta vatten, i alla fall inte för möjligheten att ro ihop en eller två simhallar också i Mörbylånga kommun!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons