Annons

Ledare: ”Miljöpriset till Cementamedarbetare - vilken ballspark mot koncernen!”

Undrar om landshövdingen är medveten om vilken ballspark utdelningen av årets uppfinnarpris är mot Cementa och Heidelbergkoncernen?
Publicerad 9 september 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
I veckan delade landshövdingen ut miljöpris till före detta anställda vid Cementas Degerhamnsfabrik. ”Det är en riktig ballspark mot Heidelbergkoncernen och dess inställning till miljöförbättrande satsningar”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
I veckan delade landshövdingen ut miljöpris till före detta anställda vid Cementas Degerhamnsfabrik. ”Det är en riktig ballspark mot Heidelbergkoncernen och dess inställning till miljöförbättrande satsningar”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.Foto: Joacim Andersson

Jo, jag vill tro att landshövdingen har koll.

Marcus Olsson och Claes Kollberg har utvecklat cementtillverkningen på ett revolutionerande sätt. Jämförelsevis så släpper ”vanlig” cement ut 750 kilo koldioxid per ton tillverkad cement.

Annons

Olsson och Kollbergs miljövänliga cement - som bland annat tillverkas av slagg från annan industri såsom järn, stål och aluminium - släpper bara ut 100 kilo koldioxid per ton cement.

Det här kunde Cementa ha utvecklat inom hela koncernen. Men kommer ni ihåg vad som hände? Det miljöprogram som Olsson och Kollberg arbetat fram vid Cementafabriken kraschade i samband med nedläggningen av Degerhamnsfabriken.

Kollberg hade varit chef och Olsson inköpsansvarig i Degerhamn. Deras miljöprojekt var imponerande. Degerhamnsfabriken skulle kunna ha styrt om hela Heidelbergkoncernens cementtillverkande.

Men...nej, så blev det inte.

Degerhamnsfabriken sågs som en konkurrent, mot övriga koncernen. Det hade varit för dyrt att bygga om alla cementfabriker i norra Europa och ersätta det med miljövänlig cement, som man på Degerhamnsfabriken bevisat att det gick att framställa.

Så vad göra?

”Vi lägger ned Degerhamnsfabriken och slipper konkurrensen!” Ännu surare blir det när vi nu läser att högsta domstolen avslagit Heidelbergkoncernens ansökan om att bryta kalk på Gotland - med följden att hela bygg- och anläggningsbranschen i Sverige lamslås.

”Men jag är inte bitter...”
Peter Boström

Då blir det politiska utspel och domedagsrubriker i nationell media. Det blir nästan en slags gisslan-situation där Heidelbergkoncernen nu sitter med hela den svenska branschen bundna till händer och fötter. Skräckrapporter varnar för en effekt med över 200 000 förlorade jobb. På Öland visste vi åt vart det barkade.

Det är faktiskt rent för jävligt att Sverige satt sig i den situationen att vara helt beroende av en enda koncern, som med nedläggningen av Degerhamnsfabriken i minne, inte direkt sätter miljön i främsta rummet.

Att landshövdingen prisar miljöutvecklarna vid den tidigare Degerhamnsfabriken visar att vi är fler som tänker samma sak.

Annons

Summa summarum är det skit att Degerhamnsfabriken inte fick vara kvar. Det hade varit bra för Öland, för alla jobb i Sverige, för utvecklingen av miljön både i Sverige och världen.

Men jag är inte bitter...

Här saknas innehåll

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons