Annons

Ledare: ”Med nattens it-attack är Öland på ett sätt i krig!”

Utländsk makt tycks inte bry sig om det där om att Öland är ”ointressant”. I och med it-attacken natten mot tisdagen är ön på ett sätt redan i krig.
Publicerad 13 december 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
25 mil bort ligger Ryssland. Natten till tisdagen slogs all it för Ölandskommunerna ut i en riktad attack från annan stat. ”På ett sätt är Öland därmed i krig”, beskriver Ölandsbladets ledare.
25 mil bort ligger Ryssland. Natten till tisdagen slogs all it för Ölandskommunerna ut i en riktad attack från annan stat. ”På ett sätt är Öland därmed i krig”, beskriver Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Ytterst handlar det som Borgholms kommunchef Jens Odevall säger ”en fråga om liv och död”, även om han under dagen tonat ned orden till ”rädda verksamheten”. Nära nog allting i ett modernt samhälle är styrt genom vårt datanätverk. Det handlar om vården med scheman och mediciner, larm , vatten, el...

Listan är lång. I en övergångsperiod måste allt kontrolleras manuellt. Vid gudarna får vi hoppas att ingen glöms bort, får fel mediciner eller sitter inlåsta utan att kunna komma ut.

Annons

Om nu någon fortfarande tror på det där med att Öland är militärt ointressant så är cyberattacken tveklöst beviset på motsatsen.

”En cyberattack är att skramla med vapen, att skrämmas.”

”Statlig myndighet” slog sent i måndags kväll larm om en riktad cyberattack mot de två Ölandskommunerna. Samma attacker som bara de senaste veckorna drabbat Kalix vid finska gränsen, Ekerö i Stockholm med kungliga Drottningholm, samt Norrköping med en av Sveriges största hamnar.

”Det finns indikationer på att statsaktörer ligger bakom”, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray på företaget Truesec som utreder flera av attackerna till TT.

Och med också Öland drabbat så går det att se en linje i drabbade kommuner senaste veckorna. Samtliga kommuner ligger längs Östersjön och har på olika sätt sådant som är intressant för Ryssland.

Från Södra Öland till ryska enklaven Kaliningrad är det till exempel bara 25 mil.

En cyberattack är att skramla med vapen, att skrämmas.

Det går att låta sig skrämmas, men det går också att vända på hoten, se dem som ett sätt att förbereda och förbättra sig.

Torgny Mogren sa det så bra när jag pratade med honom i samband med att han fick Victoriastipendiet 1993. Det där om att människan inför stora uppgifter, inför något som känns hotfullt, egentligen bara har två val:

”Det handlar om kamp eller flykt.”

Öland är Öland, många med mig känner förstås Niklas och de andra vid den öländska it-enheten och vet vilka jävla kämpar det är. De har arbetat otroligt hårt senaste dygnet.

Annons

Vi har tagit kampen!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons