Annons

Ledare: Måtte inte miljöaktivisterna förstöra för Ölands våtmarker!

För oss ölänningar ter det sig lite märkligt att det är först när miljöaktivister förstör Melodifestivalen som våtmarker blir viktiga för Svenssons. På ön har våtmarksfrågan varit i fokus i över 25 år.
Publicerad 13 mars 2023 • Uppdaterad 14 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Redan för 25 år sedan inleddes det livsviktiga arbetet att återställa våtmarker på Öland. Måtte inte dåraktiga aktivister nu förstöra den utvecklingen, varnar Ölandsbladets ledarredaktion.
Redan för 25 år sedan inleddes det livsviktiga arbetet att återställa våtmarker på Öland. Måtte inte dåraktiga aktivister nu förstöra den utvecklingen, varnar Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

För den som bara följer storstadsmedia så är det lätt tro att våtmarksfrågan är något nytt. Detta medan vi på Öland mer tar oss för pannan och hoppas att miljöterroristernas plötsliga uppvaknande inte förstör det arbeta som sedan länge pågår på ön för att restaurera våtmarker.

Att hoppa upp på scenen i Melodifestivalen, storma fotbollsplaner och avbryta matcher, förstöra Vasaloppet eller stoppa ambulanser är knappast det som övertygar den stora massan om annars viktiga miljöbudskap

Annons

”Jag hade avrått från den här strategin”, säger PR-gurun Paul Ronge till Aftonbladet och beskriver det som att den gemene svensken snarast kan vända sig emot våtmarksrörelsen.

Här saknas innehåll

Borgholms kommunstyrelse beslutade redan 1999 om en inventering av våtmarker, vilket ledde till att en våtmarksstrategi drogs upp.

Samma år påbörjades restaureringen av Tribergamossen i Mörbylånga kommun. Bakom restaureringen fanns en bred uppslutning bland ortsborna i Triberga och Alby.

I Mörbylånga kommun har arbetet sedan fortsatt med bland annat Frösslundamossen och Dröstorpsmossen.

”Förhoppningen är miljöterrorister som försöker bryta Melodifestivalen och Vasaloppet inte förstör den nödvändiga utveckling som faktiskt påbörjats för länge sedan på Öland.”

Torkan det senaste decenniet har ytterligare tvingat ölänningar att ligga i framkant när det gäller våtmarksarbeten. En öländsk mosse som mår bra gör att vattenmassor dröjer sig kvar på ön en och en halv månad längre. Det är enorma vinster för grundvattnet och kväveprocessen, samt för både fisk- och fågelbeståndet.

Ölands Vattenråd och Ölands Sportfiskeklubb har betydelse för att Öland är på rätt spår. Vi pratar inga små insatser, kostnaderna är omfattande. För att bara nämna ett av alla exempel så är Ölandsvatten, ett lokalt projekt, något som länsstyrelsen stöttat med 5,5 miljoner kronor, där sex våtmarker restaurerats på norra Öland under Sportfiskarnas flagg.

Förhoppningen är miljöterrorister som försöker bryta Melodifestivalen och Vasaloppet inte förstör den nödvändiga utveckling som faktiskt påbörjats för länge sedan på Öland.

Det är en utveckling som är värd bra reklam!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons