Annons

Ledare: ”Lokalpolitiker ska hyllas - men ibland måste de underkännas!”

Det är det bästa vi har. Men demokratin kan även på Öland vara lite bräcklig emellanåt.
Publicerad 21 december 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets chefredaktör hyllar och sågar lokalpolitiker: ”Ska du rösta i en fråga som är oerhört viktig för många får du helt enkelt inte vara så dåligt påläst”.
Ölandsbladets chefredaktör hyllar och sågar lokalpolitiker: ”Ska du rösta i en fråga som är oerhört viktig för många får du helt enkelt inte vara så dåligt påläst”.Foto: Johan Valkonen

Jag brukar vara den första att tokhylla lokalpolitiker. Alltså, fy fan för att lägga ned all den tiden, jobba för att försöka hitta lösningar som passar alla och så bara få skit för det.

Men ibland måste även lokalpolitikers insatser underkännas. Så är det också med journalister. Ibland står en redaktör med skakande huvud, bara pekar på skrivverktyget igen och ryter; ”Gör om!”

Annons

Har själv råkat ut för det många gånger. Först blir man förbannad, lite förnedrad, men sedan med lite distans måste erkännas att slutresultatet blivit betydligt bättre.

Sättet på hur Mörbylångas politiker i måndagens fullmäktige behandlade den för så många barnfamiljer oerhört viktiga frågan om skolskjutsar på östra Öland gör att skämskudden åker fram.

Jag har full respekt för att politiska beslut ibland måste vara obekväma. Det som är en förlust för en är en vinst för en annan. Demokrati är ”folkstyre”, som dottern nu lär sig på mellanstadiet.

Men i måndags ville jag bara ställa mig framför Mörbylångas fullmäktigegrupp och likt en besviken lärare skicka hem hela klassen med uppgift att göra om sin hemläxa.

Ölandsbladet har presenterat två mycket erfarna skoljurister som var för sig berättar att det INTE är olagligt för Mörbylånga kommun att ha skolbuss som hämtar barn i Borgholms kommun.

”Det går ju att leta upp hur många jurister som helst”, låter det från en politiker.

En annan politiker upprepar att ”lagen måste följas”, och framstår därmed också som kejsaren utan kläder eftersom alla de insatta i ärendet då vet att juristerna ger Runstensföräldrarna rätt.

Någon undrar vad som är problemet; ”det är väl bara för föräldrarna att betala ungarnas skolbuss?”

Nej, om hemläxan var gjord, så hade politikerna som röstar i denna ödesfråga vetat om att det inte kommer att gå några bussar för Runstenseleverna. KLT-bussen försvinner samma sekund som Mörbylånga kommun tar sin hand från den.

En fjärde politiker tycker att Borgholms kommun ska betala skolbussarna från Runsten till Mörbylånga kommun, trots att åtta miljoner i skolpengar redan strömmar ut från Borgholm.

”Att folkvalda inte ens kan läsa in sig i ett ämne som är så oerhört betydelsefullt för så många människor är inte okej.”
Peter Boström
Annons

Det blir faktiskt en parodi. Att folkvalda inte ens kan läsa in sig i ett ämne som är så oerhört betydelsefullt för så många människor är inte okej.

Respekt för politiska åsikter. Respekt även för felaktiga beslut.

Men se för tusan till att orka sätta er in de ärenden ni ska rösta om. Ta in de fakta som redan finns på bordet!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons