Annons

Ledare: ”Kuppen - en kraftig maktförskjutning till höger”

Ett stort grattis till Moderaterna som nu har två av tre heltidspolitiker i Mörbylånga kommun. Och efter en röstkupp består numera kommunstyrelsens arbetsutskott av Matilda Wärenfalk (S), Ulrik Branden (M) och Pär Wåhlstrand (SD).
Publicerad 18 december 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Matilda Wärenfalk (S) får nu sällskap av Ulrik Brandén (M) och Per Wåhlstrand (SD) i kommunstyrelsens arbetsutskott. ”En rejäl maktförskjutning åt höger”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.
Matilda Wärenfalk (S) får nu sällskap av Ulrik Brandén (M) och Per Wåhlstrand (SD) i kommunstyrelsens arbetsutskott. ”En rejäl maktförskjutning åt höger”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Magnus Anderberg

Starkt jobbat av högerpartierna som efter kommunvalet 2022 i det närmaste var helt uträknade.

Under hösten 2023 har vi sett en helt sensationell vändning av politiken i Mörbylånga. För första gången någonsin går Moderaterna och Socialdemokraterna samman. Inte för att det krävs för att skapa majoritet efter ett val, utan för att…

Annons

”Ta ansvar” och ”annars kan det gå som för andra kommuner”, har det hetat - varken Centern eller Vänstern har fått någon mer ingående information av vad i det tidigare samarbetet med Socialdemokraterna som inte har fungerat. Ingen annan heller för den delen.

När historiker i framtiden tittar tillbaka på den politiska hösten i Mörbylånga så kommer de att undra ”vad sjutton var det som hände?”

”Återigen måste frågan ställas, har verkligen inte Socialdemokraterna förstått vilken maktförskjutning som skett?”
Peter Boström

Partipiskan ven och med solklar majoritet röstade fullmäktige igenom det av Socialdemokraterna och Moderaterna framarbetade förslaget till ny organisation. Centern och Vänsterns motförslag att utreda konsekvenserna av den nya organisationen krossades av de kvarvarande ledamöterna i Socialdemokraterna och Moderaterna.

Ulrik Brandén var syrlig i sin kommentar till sina politiska motståndare:

”Jag vet precis hur det är att bli utsatt för dubbelspel i olika sammanhang…”

Med 148 kryss är nu just Ulrik Brandén Mörbylånga kommuns förste företrädare, om Matilda Wärenfalk till exempel begär time out. Partikollegan i M, Henrik Yngvesson, som tagit ett steg tillbaka i politiken har som jämförelse 207 personröster.

Samtidigt blir Liv Stjärnlöf med 87 personkryss närmast heltidspolitiker genom att få ordförandeskapet i två av de nybildade nämnderna - tekniska- och bildningsnämnden.

Att dessa två namn efter gårdagens fullmäktige är två av Mörbylånga kommuns tre heltidspolitiker måste ses som en sensationell utdelning.

Högerkuppen fullbordades när rösterna till kommunstyrelsens arbetsutskott var sammanräknade. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Mörbylånga består numera av Matilda Wärenfalk (S), Ulrik Branden (M) och Pär Wåhlstrand (SD).

Återigen måste frågan ställas, har verkligen inte Socialdemokraterna förstått vilken maktförskjutning som skett?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons