Annons

Ledare: ”Kan vi ersätta all kärnkraft med vindkraftverk tre mil ute till havs så är det värt ett blinkande ljus i horisonten!”

Vindkraftverken som planeras 30 kilometer (trettio!) öster om Öland kommer kunna säkra elförsörjningen för drygt sju miljoner människor. Men ”vän av ordning” försöker stoppa projektet med motiveringen att det finns risk att han skulle kunna uppfatta blinkande ljus i horisonten.
Publicerad 3 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Kritik har riktats mot de två nya vindkraftsparkerna till havs tre mil öster om Öland. Men verken till havs kommer kunna generera lika mycket el som tre kärnkraftverk och elförsörja hushåll för sju miljoner människor. ”Några eventuella röda prickar i horisonten vore ett billigt pris vi får betala”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Kritik har riktats mot de två nya vindkraftsparkerna till havs tre mil öster om Öland. Men verken till havs kommer kunna generera lika mycket el som tre kärnkraftverk och elförsörja hushåll för sju miljoner människor. ”Några eventuella röda prickar i horisonten vore ett billigt pris vi får betala”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Vattenfall/Pressbild

Alla har förstås rätt att ha en åsikt. Och åsikter finns det många när det gäller vindkraft. Ni minns säkert motståndet på södra Öland när Cementa ville miljökompensera med hjälp av fem vindkraftverk. Det handlade om ”obruten horisontlinje” och hette att bilden av Öland skulle försämras om vindkraftverken uppfördes.

På samma sätt är det nu. Och man kan undra sig varför någon ens får för sig att vindkraftverk tre mil ute till havs skulle få våra Ölandskommuner att hamna i sämre dager? För att man tar ansvar för miljön? För att man inte ställer sig i vägen för något som motsvarar tre kärnkraftverk?

”I ena handen två vindkraftsparker tre mil ute till havs och i den andra handen tre kärnkraftverk. Vilken hand väljer du? För mig och dottern så är valet självklart.”
Annons

Alltså, frågor du min dotter så skulle hon och hennes Greta-generation tycka att några eventuella röda prickar i horisonten vore ett billigt pris för att ersätta tre kärnkraftverk och ändå kunna behålla kraften till mobilladdaren.

I ena handen två vindkraftsparker tre mil ute till havs och i den andra handen tre kärnkraftverk. Vilken hand väljer du? För mig och dottern så är valet självklart.

Visserligen så blir underhållet av verken till havs svårare och det behövs stora parker med flera hundra verk, men fördelarna är så många fler.

Här saknas innehåll

Det blåser mer till havs och produktionen av energi ökar med 25 procent, stör inte omgivningarna och framför allt så behöver vi den fossila omställningen.

Idag får vi bara drygt tre procent av vindkraftsbaserad energi från havsverk i Sverige. Danmark ligger exempelvis långt före oss.

Nu har Sverige vaknat. Om alla projekt går i lås så kommer 400 miljarder att investeras i havsbaserad vindkraftverk de närmaste åren. En svindlande summa, men det ska till exempel ställas emot byggandet av två nya kärnkraftreaktorer som enligt Kungliga Tekniska högskolan skulle uppgå till över 250 och 400 miljarder kronor, efter studier av nybyggda reaktorer i England och Frankrike.

Om det möjligtvis, möjligtvis, kommer att synas någon blinkande liten röd lampa långt bort i horisonten så kommer jag för egen del att uppfatta det som en påminnelse om att vi gör vad vi kan för att hålla vår ö grön!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons