Annons

Ledare: ”Intressant är Miljöpartiet går så mycket framåt på Öland - utan en enda politiker”

I stort följer Öland rikstrenden när det gäller EU-resultatet. Det som möjligen sticker ut mest är att Miljöpartiet ökar som sjutton, trots att partiet knappt existerar på ön.
Publicerad måndag 12:09
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Inga lokala politiker överhuvudtaget. Ändå går Miljöpartiet framåt rejält på Öland. Det är något av det som sticker ut när Ölandsbladet analyserar valresultatet.
Inga lokala politiker överhuvudtaget. Ändå går Miljöpartiet framåt rejält på Öland. Det är något av det som sticker ut när Ölandsbladet analyserar valresultatet.Foto: Kenth Jönsson

Miljöpartiet finns varken representerat i Borgholms eller Mörbylångas fullmäktige. Och det går sannerligen inte heller att beskylla de lokala MP-politiker, som trots allt finns, att ha varit högljudda inför EU-valet.

Ändå får Miljöpartiet i Borgholm 12,7 procent, medan partikollegorna i Mörbylånga får hela 13,5 procent. När det gäller hela Kalmar län så stannar Miljöpartiet vid 10,5 procent.

Annons

Miljöpartiets uppgång på Öland följer rikstrenden. Detsamma går också i mångt och mycket att säga om övriga resultat.

”För den som värnar om demokratin så är det glädjande att öländska röstdeltagandet betydligt högre än både på riks- och länsplanet.”
Peter Boström

Något som annars sticker ut i valresultatet:

* Moderaterna på Öland går bättre än både på riks- och länsplanet. Både Borgholm och Mörbylångas M-resultat landar på 18,9 procent.

* Socialdemokraterna i Borgholm går knappt framåt, liksom partiet på riksnivå. Däremot backar S i Mörbylånga, om än mycket knappt.

* Centern är alltjämt populärare på Öland än fastlandet. Men 2019 var Centern största partiet i fyra öländska valdistrikt och 2024 bara i ett (Gårdby).

* Sverigedemokraterna tappar över hela Öland. Partiet var störst i fyra öländska valdistrikt 2019, men inte i något distrikt 2024.

* Moderaterna var inte störst i något Ölandsdistrikt 2019. 2024 var Moderaterna störst i fem distrikt.

Förra EU-valet var valdeltagandet extremt högt på Öland, med 71,25 procent i Mörbylånga kommun och 68,99 procent i Borgholms kommun.

Förklaringen var förstås att vi samtidigt folkomröstade i frågan om Öland skulle bli en kommun.

2024 var siffrorna nere igen. 54,1 procent i Mörbylånga och 52,8 procent i Borgholm. Men för den som värnar om demokratin så är det glädjande att öländska röstdeltagandet betydligt högre än både på riks- och länsplanet.

Annons

Valdeltagandet i hela riket landade på 50,7 procent. Medan länet stannade vid blott 47,6 procent. Detta sagt med viss reservation för att alla distrikt, vid lunchtid måndag, fortfarande inte är resultatrapporterade.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons