Annons

Ledare: ”Inställt - men välkomna hit på eget ansvar!”

Det ligger något väldigt försiktigt svenskt lagom över måndagens besked. ”Ölands Skördefest ställs in - men välkomna hit ändå!”
Publicerad 25 augusti 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ni vet ”å ena sidan å andra sidan”.

Det är svårt att kritisera Ölands Skördefestorganisationen för att de ställer in den officiella skördefesten.

Annons

Jag har haft lite utbyte av tankar med Skördefestens grundare, Sven Ekberg. Hans linje har varit att ställa in helt. Min har varit att ställa in de stora evenemangen men köra Skördefesten i det lilla ursprungliga formatet. Båda verkar få rätt.

Nu landade beskedet från skördefestledningen här:

”Inställt - men vi välkomnar arrangörer som håller egna arrangemang!”

Vad hade du själv fattat för beslut? Skördefesten drar in 350 miljoner kronor till de öländska företagen, för att inte tala om tillskottet till föreningarna - en skördefestbesökare spenderar i snitt 1500 kronor på Öland.

Likväl är var och en av de 200 000 besökarna ett hot mot smittspridningen.

Vad är skillnaden mot i somras?

Nej, inte mycket. Något fler utomhusaktiviteter, men framför allt så fanns det i sommar inte en huvudman på det sättet som skördefestorganisationen är.

Från första oktober släpps publik in på allsvenska fotbollsarenor som Guldfågeln. Det är två dagar efter skördefestens avslutningen, eller rättare sagt då den skulle ha slutat.

Det är fasiken inte lätt att heta Pia Axelsson och vara verksamhetsansvarig för en skördefest, inställd eller icke inställd.

Det vi kan säga är att tillströmningen av besökare till Öland inte påverkade smittspridningen i vår region i sommar. Antalet patienter med covid19 vid något av våra sjukhus i länet har fortsatt sjunka, de senaste veckorna har mellan en och fyra personer varit inlagda. Dessbättre utan att någon behövts vårdas på intensivvårdsavdelningar.

Annons

Men smittan kan ta fart igen. Rådet från Regionens smittskyddsläkare är att hålla igen och hålla ut.

I den juridiska snårdjungeln gör ledningen för Ölands Skördefest rätt. Det går inte att ta på sig ansvaret för ett evenemang som totalt lockar 200 000 besökare, när 50-begränsningen gäller till 1 oktober.

Men samma ledning visar på komplexiteten när enskilda arrangörer uppmanas bjuda in till mindre arrangemang. Det som gällt i juni, juli och augusti - eget ansvar, var försiktig, håll avstånd - borde väl rimligtvis kunna gälla i september också?

Den bistra sanningen är att vi kommer att få leva med covid19 tills vi får ett vaccin!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons