Annons

Ledare: ”I gränsbygden går man förbi valet om en eller två kommuner”

Öland - en eller två kommuner? Frågar du de familjer som hamnat i skolbuss-kläm i Runsten så blir svaret snarare noll kommuner!
Publicerad 14 december 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Nu avslöjas att till och med busslinjen tas ifrån de Runstenselever som vill gå vid Gårdby skola. ”Det går att ha förståelse för bitterheten mot Ölandskommunerna”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.
Nu avslöjas att till och med busslinjen tas ifrån de Runstenselever som vill gå vid Gårdby skola. ”Det går att ha förståelse för bitterheten mot Ölandskommunerna”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Att sätta sig in i skolbuss-problematiken i Runsten kräver sin ölänning.

Det finns ingen annan bygd på Öland som lever så på gränsen till allt. Visserligen står det Färjestaden i postadressen för Runstensborna, men kommuntillhörigheten är Borgholm. Och Gårdbyskolan ligger i Mörbylånga kommun.

Annons

Först upplevde barnfamiljerna ett svek när Borgholms kommun lade ned Runstens skola. Möjligtvis är den rätta beskrivningen att Mörbylånga då ”roffade åt sig” elever till skolorna i den södra av Ölands två kommuner.

Men när nu Mörbylånga kommun tar bort möjligheten till skolskjuts över kommungränsen så upplever barnfamiljerna ett nytt kommunalt svek.

Gärdslösa skola som är alternativet för Runstensbarnen är en fantastiskt fin skola, särskilt efter nybyggnationen. Från Runstens kyrka är det faktiskt närmare till Gärdslösa skola (11 kilometer) än till Gårdby skola (13 kilometer).

Problemet ligger i att Runstensborna i betydligt större grad mer hänger ihop med Norra Möckleby och Gårdby, men också Färjestaden - genom idrott, kultur och släktskap. Högstadiet väljer man oftast i Färjestaden och gymnasiet i Kalmar.

Någonstans vid norra Runsten går också den osynliga gränsen där man talar om Kalmar som ”staun” och det är där många föräldrar jobbar. Från Lerkaka och norrut så är det Gärdslösa och senare Slottsskolan i Borgholm som gäller.

Under onsdagen kunde Ölandsbladets Magnus Anderberg avslöja att det som tidigare kommunicerats genom Mörbylånga kommun - att de Runstensfamiljer som valt Gårdby skulle kunna få fortsatt skolskjuts genom egen betald bussbiljett inte stämmer. Busslinjen från Runsten mot Gårdby skola försvinner, berättar KLT.

Sparvinsten för Mörbylånga kommun är svår att se. Om 40 elever från Runsten försvinner från Gårdby skola så innebär det att fem miljoner kronor försvinner ur skolbudgeten varje år (125 000 kronor i skolpeng per elev).

Vinnare? Tja, knappast barnfamiljerna i Runsten och troligtvis inte heller vare sig Mörbylånga eller Borgholms kommun.

Här har Östra skolan i Färjestaden sin chans. De ser en möjlighet att greja skolskjuts för eleverna från Runsten, självklart delfinansierat av skolpengen.

På ett sätt kanske vi redan är där, att i Runsten ser man varken en eller två kommuner? Det är också ett val.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons