Annons

Ledare: ”Hellre lite skit på ön än ett rent helvete!”

Mitt i energikrisen så går öländska bönder samman och står för en av de mest spännande energisatsningarna som gjorts. Tacka koskiten för det!
Publicerad 6 oktober 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Med ökade drivmedelpriser, krig kring gasledningar och krav på miljöomställningar så ligger den öländska satsningen på biogas som nu omfattar sju socknar helt rätt i tiden, analyserar Ölandsbladets ledare.
Med ökade drivmedelpriser, krig kring gasledningar och krav på miljöomställningar så ligger den öländska satsningen på biogas som nu omfattar sju socknar helt rätt i tiden, analyserar Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Det öländska biogasprojektet kunde inte ha kommit lägligare. Ukrainakriget visar med all tydlighet vikten av att bli självförsörjande av drivmedel och energi.

Sverige kommer få en hård nöt att knäcka när väl den sista gasen försvunnit från Nordstreams saboterade ledningar tio mil söder om Ölands södra udde. Först att undersöka om det går att finna svar på frågan hur sabotaget gått till och av vem.

Annons

Därefter den ytterst delikata frågan - ska man tillåta reparation av gasledningen? Släppa in ryska reparatörer på svenskt ekonomiskt territorium?

”Om skiten tidigare varit ett bekymmer så blir den nu guld värd för ölänningarna.”

I den soppa som nu uppstått kring Nordstream så är det en lättnad att Mörbylånga kommun aldrig gav sig in i den där ryska gasledningsetableringen. ”Musen som röt”, beskrivs Mörbylångas nej till inblandning i gasprojektet.

Jämför det med exempelvis Karlshamns kommun där ryska intressen till och med hjälpte till att politiskt öppna upp för Nordstream. ”Silverpenningarna rullar in i Karlshamn”, skrev Gotlandsmedia redan för två år sedan.

Här saknas innehåll

Den öländska tanken om ett nät som skulle skapa förutsättningar för ett självförsörjande av biogas växte fram i Föra, Alböke, Löt och Köping för sju år sedan.

Förutsättningarna kunde varit sämre, om man säger så. Öland är ko-tätast i landet.

Enligt projektskrivningen så ska biogasanläggningen med bas i Alböke, eller möjligtvis Knäppinge/Löt, stå klar senast 21 december 2024. Säg såhär, tror inte det gör något om anläggningen är klar tidigare än så. I alla fall inte för delägarna som växt från ursprungliga 20 till att nu omfatta 46 stycken i sju socknar.

Lastbilar, bussar, traktorer och bilar som i framtiden kan drivas av koskit, kretsloppet kunde inte skapat ett bättre kretslopp. Jo, det finns de som påpekar att även biogas bidrar till växthuseffekten om än i mindre omfattning är traditionellt bränsle. Men vi får gräva där vi står. Och om skiten tidigare varit ett bekymmer så blir den nu guld värd för ölänningarna.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons