Annons

Ledare: "Här måste en öländsk bussknut ritas in!”

Det talas om snabbmatskedjor, hotell, stora affärsrörelser och gud vet vad. Men det är tyvärr alldeles för tyst om brofästet som en mötesplats för Öland.
Publicerad 23 februari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Finn en busstation eller ens en busshållplats! Här borde givetvis kommunikationerna mellan fastlandet och Öland knytas samman, ”mer naturlig plats finns inte”, fastslår Ölandsbladets ledarredaktion, som nu varnar för att bygga bort möjligheten till öländsk knutpunkt.
Finn en busstation eller ens en busshållplats! Här borde givetvis kommunikationerna mellan fastlandet och Öland knytas samman, ”mer naturlig plats finns inte”, fastslår Ölandsbladets ledarredaktion, som nu varnar för att bygga bort möjligheten till öländsk knutpunkt.Foto: Peter Boström

Det finns inte en naturligare träffpunkt i hela Sverige. Alla vägar bär till Möllstorp. Ja, i alla fall när vi pratar Öland, med hjälp av Ölandsbron.

Om vi gör en jämförelse med Gotland så är motsvarande plats hamnen i Visby. Där väntar bussar, cykel- och biluthyrare - ja, egentligen allt det du kan förväntas behöva när du kommer till en ö.

Annons

Öland har inte ens en busshållplats! I alla fall inte brofästet.

Här saknas innehåll

De senaste åren har cykel och vandring kommit i fokus. Pandemin har gjort att människor börjat upptäcka Sverige till fots eller cykel.

Men många är de som kommit till Öland och undrat...liksom, var börjar Öland? Var hoppar man av bussen? Var sätter man sig på cykeln? Var börjar vandringsleden?

Och svaret blir något svävande; ”typ, busshållplatsen på andra sidan Netto...”

Av någon obegriplig anledning så finns inte ens busshållplatsen vid turistbyrån Träffpunkt Öland längre. Hur KLT tänker är vi många som slutat försöka förstå.

Självklart behöver Öland en välkomstplats, en av- och påstigningsstation. Den måste på något sätt ligga i anslutning till brofästet.

Här borde de från Strandskogen eller Norra Möckleby som arbetspendlar till Kalmar kunna ställa cykeln eller bilen för att hoppa på bussen.

”Innan all mark tas i anspråk vid Ölandsbrons fäste - se till att skapa utrymme för en öländsk knutpunkt!”

För länge sedan borde de ha byggts någon slags knutpunkt för kommunikationer vid brofästet. Någon ficka, en vägbro - för snabb av och påstigning för vidare färd mot Kalmar eller övriga Öland. En plats där norra, södra och östra Öland knyts ihop.

När nu den ena planen efter den andra för Möllstorp presenteras så får absolut inte det viktigaste av allt glömmas bort - mötesplatsen för all öländsk kommunikation.

Jämför till exempel med Hyllie station. Det är den sista stationen på den svenska sidan. Stationen utvecklades i samband med uppförandet av Öresundsbron. I takt med stationen har sedan en helt ny stadsdel växt fram. Men det är stationen som skapat möjligheterna för exploatering.

Annons

Så innan all mark tas i anspråk vid Ölandsbrons fäste - se till att skapa utrymme för en öländsk knutpunkt!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons