Annons

Ledare: Här återvänder livet till Öland igen!

Livet börjar återvända till Öland.
Publicerad 21 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Låga vattenvärden 2016 och 2018 minns vi som ökensommaren. Först nu, sex-åtta år senare har öländska grundvattennivåer repat sig. Vädret spelar förstås roll, men Ölandsbladets chefredaktör lyfter också de många insatser som gjorts.
Låga vattenvärden 2016 och 2018 minns vi som ökensommaren. Först nu, sex-åtta år senare har öländska grundvattennivåer repat sig. Vädret spelar förstås roll, men Ölandsbladets chefredaktör lyfter också de många insatser som gjorts.Foto: Peter Boström

Okej, Zeb Macahan hade sagt något i stil med:

”Man ska inte räkna bävrarna förrän de sitter i fällan!”

Annons

Men grundvattnet inte bara fylls på. Grundvattnet bokstavligt talat närmast sprutar ur våra många mindre vattenmagasin som vi har på Öland.

Att i dag titta ut över Alvaret är en sådan oerhörd kontrast med de där förfärliga somrarna när både växter och djur torkade ihjäl i brist på vatten.

Mycket har gjorts för att inte hamna i samma hemska situation igen. Vi har nya kommunala vattenverk i både Borgholms och Mörbylånga kommun. Framför allt kring Mörbylångas reningsverk har det förekommit frågetecken, om miljonerna som satsats och hur mycket industrivatten från Guldfågeln som renas.

När det gäller Öland kan man verkligen tala om många bäckar små. Dels för att våra vattenmagasin är förhållandevis små och därmed också känsliga, men också för att det är just kring alla dessa mindre öländska bäckar och vattensamlingar som det riktigt stora arbetet gjorts på Öland.

”Jobbigast är väl ändå att den allra viktigaste punkten på räddningslistan är sådant som vi alls inte kan påverka - vädret.”

Vi har på ön verkligen varit tvungna att tänka till för att behålla det lilla regnvatten vi trots allt får. Det har för den enskilde landägaren inneburit projekt som innefattar ekonomi på den högre skalan. Modiga beslut har varit nödvändiga, det kräver nerver att lägga ut många hundratusen, ibland miljoner, för att senare förhoppningsvis bli bidragskompenserad.

Jobbigast är väl ändå att den allra viktigaste punkten på räddningslistan är sådant som vi alls inte kan påverka - vädret.

Jodå, ni är många som hört av er till tidningen och undrat om inte den här regniga och även snöiga vintern fyllt på våra öländska brunnar. Nu visar den senaste statistiken att just så är fallet.

Att det faller mycket snö en vinter innebär inte per automatik att smältvattnet fyller på våra grundvattendepåer. Den omväxlande temperatur har gjort att tjälen emellanåt gått ur jorden och då har smältvattnet haft möjlighet att gå ned i våra vattendepåer, i stället för att flöda ut i Östersjön.

Redan 2016 gick vi under tidigare bottenrekord för vårt grundvatten. När sedan ökensommaren 2018 kom så fanns inga reserv kvar alls och vi kan tala om katastrofläge.

Först nu, sex år senare, är vi uppe igen. Livet har återvänt!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons