Annons

Ledare: Här är nya musikarenan som lyfter Öland igen!

Äntligen är Öland med på den svenska konsertkartan igen. Med Mejeriviken i Borgholm kan ön erbjuda det publikutrymme som det riktigt stora musikarrangemanget kräver.
Publicerad 16 februari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Vackert och nära till allt, men framför allt med möjlighet till riktigt stora konserter. Den nya konsertarenan i Mejerviken kommer bli ett lyft för både Borgholm och Öland, spår Ölandsbladets ledarskribent.
Vackert och nära till allt, men framför allt med möjlighet till riktigt stora konserter. Den nya konsertarenan i Mejerviken kommer bli ett lyft för både Borgholm och Öland, spår Ölandsbladets ledarskribent.Foto: Peter Boström

Öland har redan idag unika konsertarenor. Borgholms slottsruin förstås, men också Kackelstugan, Lada 1888, Carlas Café, Gillberga Stenbrott, för att bara nämna några.

Här saknas innehåll

Bekymret är att dagens musikproduktioner är stooora. För att dra runt en Gyllene Tiderkonsert så att alla inblandade ska känna sig ekonomiskt nöjda så behövs det stora arenor som kan ta emot sina minst 6 000-7 000 betalande åskådare.

Annons

Ölands största arena - Borgholms slottsruin - kan med näppe ta emot 4 500 åskådare. Slottsruinen må vara Sveriges mest magiska musikarena och en plats som den svenska musikeliten älskar, men när de största artisterna är som hetast så blir ruinen för liten.

Det är därför Kalmar på senare år snott större spelningar från Öland. Kalmarsundsparken och Fredriksskans har förstås varken bättre inramning eller bättre parkeringsmöjligheter än Borgholm.

Både Borgholms kommun och konsertarrangörer har funderat över lösningar att arrangera jättekonserterna i Borgholm med omnejd. 2021 skulle Kapelludden prövas, men pandemin flyttade fram Lars Winnerbäcks konsert till 2022. Sedan snodde Kalmar konserten mitt framför näsan på ölänningarna, med någon krystad motivering om ”logistik”.

2023 prövas nu en ny konsertplats; Mejeriviken i Borgholm. En plats som har alla förutsättningar att bli perfekt.

Inramningen är vacker. Badplatsen och Kalmarsund stärker sommarkänslan. Det finns en närhet till restauranger och affärer. Det finns två tillfarter, både från norr och söder. Grönytan finns där, mellan bebyggelser och konsertområde finns vägar som naturliga avskiljare.

”Det gamla och det nya ihop skapar magiska förutsättningar för att befästa Öland som musikupplevelsernas skönaste ö!”

Vi kommer att få de som har synpunkter på att ”friden förstörs” med en eller ett par konserter sommartid. För egen del minns jag när E-Types konsert i hamnområdet under Sol-, Vind- och Vattenfestivalen på 1990-talet förvandlade min lägenhet i Borgholm till en resonanslåda. Men någon sådan sommarkväll kunde både jag och grannarna stå ut med, samt faktiskt till och med se föra med sig något gott till Öland.

Med ny konsertarena i Mejeriviken så är Öland med på banan igen. Det gamla och det nya ihop skapar magiska förutsättningar för att befästa Öland som musikupplevelsernas skönaste ö!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons