Annons

Ledare: ”För att ingenting händer så händer det ju faktiskt en hel del!”

För att ”ingenting händer” så måste det konstateras att det i vinter trots allt händer ganska mycket i byarna på södra Öland.
Publicerad 7 februari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Det blir så lätt en sanning, det där med uttryck som att ”det händer aldrig någonting” och så lägg till valfri ort på södra Öland under vinterhalvåret.

Nåja, kronprinsessans födelsedagsfirande är ett Borgholmsfirande i juli. Bilträffarna brukar rulla in från påsk och skördefesten...ja, den tar vi när skörden ska firas.

Annons

Men vintern på södra Öland är bara ett mörker, väl? Och inget görs? Kommuner, organisationer, föreningar och gud vet vad har fullständigt glömt bort de där som bor på södra Öland? Eller?

Nja, vill ni behålla myten om att ”ingenting händer”, så sluta läs här.

I helgen gick arbetet med den nya utbyggda sporthallen i Alby igång. Ni känner väl till hur ortsborna gick samman och skapade Albylen, ett lokalt friskvårdscentrum på sydöstra Öland?

Här har inga stekta sparvar flugit in i munnar, här finns både ett hårt arbete och ivrigt uppvaktande av stödorganisationer som har gett möjligheter till utveckling.

Carlas Café struntade i att det ”inte går” att arrangera musikkvällar på södra Öland under vinterhalvåret, utan bokade in tre kvällar i Grönhögens medborgarhus - första spelningen Caleb Caudle från North Carolina.

I Mörbylånga är det ”Filmfrossa”. Tur att arrangörerna inte vet om att ingenting egentligen ska hända på ön i februari!

Och det där att ingenting händer stoppar inte Ölandsrevyn från att efter helgens premiär ge sig ut på turné i de öländska bygdegårdarna. Tackar ödmjukast för omtänksamheten kring redaktörens borttappade bilnycklar i guldfiskdammen, vilket också tillhör sådant som händer på ön, även om man inte tror det.

Pubkvällar i Mellby!? I februari!? Någon glömde tala om för Chris och Agneta att det ju enligt talesättet inte händer något på södra Öland.

Jazzklubben på södra Öland bjuder in till brasiliansk afton i Södra Möckleby, med både mat och musik. Men det är förstås bara för dem som lever i förnekelse över gamla faktum - det där att ingenting händer!

Nätverk Sydöland, tomter i Grönhögen, konstgräsplan i Gårdby, trygghetsboenden i Södra Möckleby, 40-miljonersprojekt för borgforskning...

Det är nästan så att man skulle kunna tänka sig säga att det där med att inget händer på södra Öland inte stämmer helt. Lite som det där med humlan, att det är en jäkla tur att humlan inte vet om att den inte kan flyga!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons