Annons

Ledare: Faktakoll viktig innan man vet vem man ska tro på

Sakta, sakta börjar siffrorna vända. De senaste veckorna har antalet smittade på Öland minskat. Samtidigt påbörjas vaccineringen av fas 4.
Publicerad 8 maj 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Konspirationsteorier utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin”.
”Konspirationsteorier utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin”.Foto: Privat

Inte minst i konstvärlden händer det saker som tyder på att vi ser ljuset i tunneln.. Flera gallerier på Öland öppnar upp för att välkomna besökare på ett coronasäkert sett inför Kristihimmelsfärdshelgen och Öland Spirar, då också många konstnärer bjuder in till öppen ateljé.

Varje person får ta ställning till om det känns säkert att besöka ett galleri. Det personliga ansvaret vilar tungt på oss alla. Samma sak gäller att granska de uppgifter om pandemin som sprids inte minst på sociala medier.

Annons

Man ska inte bara hålla avstånd och tvätta händerna – man bör kolla fakta också.

Nyligen presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rapporten ”Konspirationsteorier och covid-19” av idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Uppsala universitet.

Det talas om en infodemi, en viral spridning av miss-ledande information. Konspirationsteorier om bland annat virusets ursprung och sjuklighet har lett till en polarisering i samhället.

Andreas Önnerford skriver:

”Konspirationsteorier utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin genom att avvisa eller misstänkliggöra expertkunskap och statliga aktörer och genom att skynda på radikaliseringsprocesser”.

De som tror att det finns ett mönster bakom allt, att onda krafter har planerat det hela med avsikt och att det finns bevis för detta har firat triumfer under pandemin.

Vad göra då? Jo, Andreas Önnerford avslutar sin rapport på följande sätt:

”Men tron på konspirationsteorier underminerar även tilliten inom civilsamhället. För att ta sig an denna komplexa hotbild mot demokratin och det demokratiska samtalet och för att stärka motståndskraften mot desinformation, missinformation och informationspåverkan är det därför påkallat att breda informationsinsatser görs för att höja kompetensen om konspirationsteorier och deras bemötande”.

Så det är upp till var och en av oss att inte bara följa rekommendationer för att minska smittspridningen utan även att kolla fakta.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons