Annons

Ledare: ”Ett viktigt år som ligger framför oss ölänningar!”

Mitt starkaste nyhetsminne från 2022 är hur jag sövdes ned och när jag ett par timmar senare vaknade upp så var Europa i krig.
Publicerad 3 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ett mycket viktigt år ligger framför ölänningarna. Hotbilden från Kaliningrad, el- och vattenförsörjningen, drivmedelspriser, bristande kommunikationer och den kalla Natura 2000-handen är frågor som är avgörande för Ölands framtid, spår Ölandsbladets ledare.
Ett mycket viktigt år ligger framför ölänningarna. Hotbilden från Kaliningrad, el- och vattenförsörjningen, drivmedelspriser, bristande kommunikationer och den kalla Natura 2000-handen är frågor som är avgörande för Ölands framtid, spår Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Mitt ljumskbråck i februari kommer inte finnas med i historieböckerna. Putins invasion av Ukraina är emellertid något som hela vår generation får leva och förhålla oss till.

På bara några timmar kastades Öland in i något som vara kyligare än kalla kriget. Till ryska Kaliningrad är det 24 mil, alltså ungefär lika nära som Jönköping för att få ett perspektiv.

Här saknas innehåll

Annons

När Nordstream, den ryska gasledningen sprängdes i september så skedde det bara drygt tio mil från Öland - en klar krigshandling. I november tog sig ryssar in i våra öländska kommuners datanätverk, vilket upptäcktes först i december.

På Öland kommer vi under 2023 starkt att påverkas av det som händer på andra sidan Östersjön. Vårt säkerhetsläge lär stå i fokus.

Ölandsbrons utsatthet, vatten och el, jordbrukets fortlevnad - det där är frågor som var viktiga redan innan 2022 och kommer bli än viktigare under 2023 för Öland i Ukrainas och Kaliningrads skugga.

Det blir i sammanhanget fel att prata om ”krig” då vi beskriver skjutningarna i Kalmar under 2022, men visst är vi på Öland i högsta grad påverkade. Några av nyckelfigurerna i händelserna är ölänningar - en mördad och en häktad misstänkt mördare. Kalmar och Öland hänger ihop, inte bara genom bron.

”Länsstyrelsen i Kalmar får ofta (befogad) kritik, men här analyserade myndigheten faktiskt rätt när det nya EU-förslaget stoppades eftersom det utgör ett direkt hot mot hela Ölands utveckling och framtid.”

En bussknut vid Ölandsbron och att trafiksäkra väg 136 från brofästet till Borgholm kommer att vara viktiga politiska frågor under 2023. Kommunikationerna är ett ständigt gissel för ölänningarna. Bränslepriser, nedlagda bensinstationer, bristfälliga eller obefintliga bussturer - bidrar inte till en levande landsbygd på ön.

Under slutet av 2022 styrde länsstyrelsen undan EU:s förslag om att förvandla hela östra Öland till Natura 2000-område. Länsstyrelsen i Kalmar får ofta (befogad) kritik, men här analyserade myndigheten faktiskt rätt när det nya EU-förslaget stoppades eftersom det utgör ett direkt hot mot hela Ölands utveckling och framtid.

Frågan är emellertid inte avgjord än på det nationella planet och Öland får inte släppa garden förrän frågan är slutgiltigt beslutad.

På alla sätt är det ett viktigt år som ligger framför oss ölänningar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons