Annons

Ledare: Ett nyårslöfte som håller varje år – att ta hand om sitt skräp

De som avger nyårslöften vet att det är svårt att hålla dem.
Ledare • Publicerad 7 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Skräp på återvinningsstationer är ett problem.
Skräp på återvinningsstationer är ett problem.Foto: Håkan Rosenqvist

Man kan med friska takter börja träna. Men för många avtar lusten och energin redan efter ett par veckor eller månader.

Man ska sluta röka eller minska på drickandet. Också det slutar för många att man är snart är tillbaka i gamla vanor.

Annons

Det gäller att viljan finns där, oavsett vad löftet gäller.

Men ett löfte borde vara lättare än andra att bejaka varje dag året runt: att ta hand om sitt skräp.

Ett par gånger i veckan har jag ärende till återvinningsstationen i Borgholm (jösses vad det blir mycket plastförpackningar och kartong i ett hushåll på bara några dagar).

Varje gång kan man känna glädje över att vi är många som försöker göra vårt bästa för att saker ska återvinnas. Skräpet kan göra nytta igen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och att lämna saker till återvinning är ett litet steg på vägen.

Statistiken från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, för 2021 visar att det i Borgholms kommun per invånare samlades in 23.63 kilo glas, 54.66 kilo papper, 3.55 kilo metall, 27.24 kilo plast samt 39.26 kilo tidningar.

Motsvarande siffra för Mörbylånga kommun per invånare är 22.05 kilo glas, 29.29 kilo papper, 1.68 kilo metall, 15.9 kilo plast samt 21.54 kilo tidningar.

Så vi är många som gör mycket.

Men tyvärr är det många också som bara lämnar sådant som inte har på en återvinningsstation att göra eller som inte får plats i behållarna. Nästan varje gång man besöker en återvinningsstation är det porslinsprylar, lampor eller annat skräp slängt vid sidan om behållarna.

Skräp som någon annan får ta hand om.

Någon annan i detta fallet är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna. Deras uppdrag är att samla in alla använda förpackningar så att de kan återvinnas till ny råvara. Men det är knappast deras uppdrag att agera sopgubbe för de som av ren lathet eller okunskap bara dumpar sitt skräp.

Det finns i de båda Ölandskommunerna utmärkta återvinningscentraler där man kan lämna allt från från grovavfall och farligt avfall till elavfall och trädgårdsavfall. Det vore väl ett utmärkt nyårslöfte – eller livstidslöfte – att lämna skräpet där det hör hemma.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons