Annons

Ledare: Ett kommunalråd behöver vara närvarande!

Socialdemokraterna i Mörbylånga kommun ska vara glada att de har Moderaterna. För då är det i vart fall några som styr.
Publicerad 29 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Frånvaro från den lokala politiken och hänvisningar att låta Moderaterna kommentera det nya styret i Mörbylånga kommun. Ölandsbladets chefredaktör förstår kritiken som framförs mot kommunalrådet Matilda Wärenfalk - ”ansvar måste förvaltas bättre!”
Frånvaro från den lokala politiken och hänvisningar att låta Moderaterna kommentera det nya styret i Mörbylånga kommun. Ölandsbladets chefredaktör förstår kritiken som framförs mot kommunalrådet Matilda Wärenfalk - ”ansvar måste förvaltas bättre!”Foto: Privat

Det var en helt ny politisk organisation med sammangående mellan Socialdemokrater och Moderater som innan jul presenterades i Mörbylånga kommun. Ett pressmeddelande gick ut, där frågor hänvisades till tjänstemannen Ann Willsund.

Ett jättemisstag i den röra som då uppstått. Misstag kan alla göra, men nu har raden blivit för lång.

Annons

När det politiskt så viktiga bokslutet skulle presenteras från den nya organisationen så hänvisade kommunalrådet Matilda Wärenfalk kommenteringen till det nye vice kommunalrådet Ulrik Brandén.

Samma sak när bottensiffrorna för Mörbylånga kommuns politiker i SCB:s medborgarundersökning skulle kommenteras - Matilda Wärenfalk skickade vidare till Ulrik Brandén och Ann Willsund.

Det första viktiga kommunledningsmötet där den nya ledningen presenterades - ingen Wärenfalk. I stället var det på nytt Brandén som representerade det nya styret och kommenterade. Bra om någon gör det.

Vinterns stora fråga om skolskjutsarna på östra Öland debatterades vid fullmäktigemöte i måndags eftermiddag. Utan kommunalrådets närvaro.

Som kommunalråd är man arvoderad för att alltid vara i tjänst. Det ingår i uppdraget. Sedan förstår alla att även ett kommunalråd någon gång måste få vara ledig eller bidra till samhällsutvecklingen genom projektuppdrag i Afrika.

Det är när frånvaron blir besvärande och frågorna förblir obesvarade som varningsklockorna ringer.

Barometern fångade i förra veckan kommunalrådet Wärenfalk för en längre intervju. Samma frågor fick upprepas många gånger om och som läsare vred man sig. I veckan kunde Ölandsbladet nå Wärenfalk på resa med frågor om frånvaron, där hon säger att hon ”kan förstå kritiken”. Det bästa vore förstås att göra något åt kritiken.

”Det av väljarna framröstade förstapartiet i Mörbylånga kommun tycks just nu inte styra alls.”

I lokaltidningens facebookgrupper går det att kommentera artiklar med politiskt aktuella ämnen. I någon mån är det här som det politiska mötet med det vanlige kommuninvånaren sker. När det gäller Mörbylångapolitiken så dominerar Moderaterna med Ulrik Brandén, Carl Dahlin och Eva Folkesdotter Paradis fullständigt.

Det av väljarna framröstade förstapartiet i Mörbylånga kommun tycks just nu inte styra alls. Ansvaret man fått av sina väljare måste värdesättas och förvaltas bättre.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons