Annons

Ledare: ”Enklare för en brottsling få jobb i hemtjänsten än att träna knattelaget i fotboll”

Det känns inte bra i magen när det visar sig att mormors hemhjälp inte bara är en dömd brottsling utan också en fortfarande i allra högsta grad aktiv kriminell.
Publicerad 2 februari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Kontrollen av de som jobbar med våra äldre är bristfällig. ”Det är bättre kontroll på vilka som ska träna knattelaget i fotbollslaget”, beskriver Ölandsbladets ledare.
Kontrollen av de som jobbar med våra äldre är bristfällig. ”Det är bättre kontroll på vilka som ska träna knattelaget i fotbollslaget”, beskriver Ölandsbladets ledare.Foto: Anja Kontor

Helt ensam hemma hos mormor, med alla hennes vackra föremål som hon samlat på sig genom åren. Och till råga på allt, fullt kapabel att via hennes bankkort plocka ut extra tusenlappar åt sig själv.

Det är ett brott som ligger lågt ned på listan, om det nu på något sätt går att gradera brottslighet. Att utnyttja äldre människor, deras utsatthet.

Annons

Ni kan läsa artiklarna av vår reporter Simon Karlsson och uppröras ni också. Hjärtat blöder.

Det finns inget ont uppsåt av ansvariga. Exempelvis socialchefen Anna Hasselbom Trofast bedömer jag som en av Ölands mest kunniga och omtänksamma kommunala chefer. Hon har fått ärva en verksamhet där det egentligen aldrig tidigare funnits ett behov av att grundligare undersöka bakgrunden på arbetssökanden.

Men tiderna har tyvärr förändrats och det kraftigt.

”Först måste det nya anställningsförfarandet gå igenom politiska instanser. Det är faktiskt inte tidigt nog.”

I Borgholms kommun är det idag lättare att bli anställd inom hemtjänsten med ansvar för de äldres bankkort än att bli tränare för knattelaget i fotboll.

Många av Ölands idrottsföreningar är certifierade som ”Säker och trygg förening”. Det innebär att tränare ned till minsta knattelag måste visa ett utdrag ur brottsregistret för att få vara pojk- eller flicklagstränare.

Det behöver du inte visa upp för att knalla in i mormors rara lilla hus och låna bankkortet, eller för den delen plocka med den inte sällan narkotikaklassade medicinen.

Efter två upprörande fall säger sig nu Borgholms kommun stå redo att införa nya rekryteringsmetoder. Om några månader. Först måste det nya anställningsförfarandet gå igenom politiska instanser. Det är faktiskt inte tidigt nog.

Jag skulle ibland önska att någon tjänsteman eller politiker släppte sargen och vågade ta ett givet beslut. Vem skulle i efterhand gå emot något alldeles självklart - att den som söker jobb inom äldreomsorgen måste visa ett enkelt fixat utdrag ur brottsregistret?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons