Annons

Ledare: En röst i natten - när varje minut känns som en evighet!

Vet inte hur det är i er familj. Men i min familj tackar vi 1177 för nästan allt!
Publicerad 3 april 2024 • Uppdaterad 5 april 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Region Kalmar har kapat tiderna till 1177 från 22 till 7 minuter. ”För en anhörig nära akutvården är de där minuterna så oerhört betydelsefulla”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.
Region Kalmar har kapat tiderna till 1177 från 22 till 7 minuter. ”För en anhörig nära akutvården är de där minuterna så oerhört betydelsefulla”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Ni som är lite äldre kanske kommer ihåg den där gamla tv-deckaren ”En röst i natten”. Jack Killian satt och tog emot samtal från ensamma människor i någon form av nöd.

1177 är vår tids Jack Killian, en röst i natten att kunna prata med.

Annons

Det finns få gånger i livet som en förälder känner sig mer olycklig än när barnen mår sådär dåligt att man inte vet varken ut eller in. Att då bara kunna slå 1-1-7-7 och nästan på sekunden få möjlighet att prata med medicinsk expert...det är fan i mig helt otroligt. Ursäkta ordvalet.

”Att i vargtimmen kunna bolla och sortera de tusentals tankar man som förälder i det läget har i huvudet...det är värt varje skattekrona. Någonsin!”
Peter Boström

Givetvis kan inte en sjuksköterska med hundra procent säkerhet säga vad just ditt barn lider av. Men bara det där att i vargtimmen kunna bolla och sortera de tusentals tankar man som förälder i det läget har i huvudet...det är värt varje skattekrona. Någonsin!

Det är sällan Regionen får tack. Fortfarande säger många ”landstinget”. Och frågar du gemene man på Öland om det är det röda eller det blåa laget som styr Regionen, eller ”sjukvården” som man bör lägga till, så garanterar jag dig att svarsalternativ ”vet ej” tokdominerar.

Här har i vart fall den sittande majoriteten i Region Kalmar tagit ett beslut om att skrota den nationella 1177-planen för att i stället köra i egen regi. Du hamnar alltså hos sjukvårdspersonal inom Region Kalmar när du ringer.

Resultatet? Jo, kötiderna har minskat från 22 mycket långa minuter till 7 betydligt kortare minuter.

Alltså mer än en halvering av väntetiden, evighetslånga minuter. Storskalighet kan i bland ha sina fördelar, men inte alltid. Här är ett bevis.

Centerpolitikern Emmy Ahlstedt från Öland har fått stå på barriärerna och svara för frånvaron av Regionens ambulanser inför ölänningar i vinter. Kritiken har varit tuff mot Regionen, och befogad måste sägas även om blåljusbesluten bottnar i EU-reglementen.

Att Emmy Ahlstedt nu som huvudansvarig för Regionens lyckade 1177-sväng får ses som något av en personlig upprättelse.

För oss ölänningar som bor en bit från akutsjukvården är ambulansen förstås oerhört betydelsefull, men att som anhörig kunna nå sjukvården på bara någon minut via 1177 är fantastiskt!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons