Annons

Ledare: ”En ö - men aldrig har ön varit mer delad!”

En del riksmedia beskrev Ilko Corkovic som Ölands kommunalråd när försvarsfrågan i Östersjön uppmärksammades. Men sanningen är att Öland aldrig tidigare så tydligt har två kommuner.
Publicerad 6 februari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Visserligen blev det inte en kommun, istället skulle det bli ökat samarbete. ”Sanningen är att Öland aldrig tidigare så tydligt har två kommuner”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.
Visserligen blev det inte en kommun, istället skulle det bli ökat samarbete. ”Sanningen är att Öland aldrig tidigare så tydligt har två kommuner”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Alexander Jensen

På pappret borde det inte vara så. Socialdemokraterna är det dominerande partiet i bägge Ölandskommunerna, enligt senaste valresultatet.

Det borde till synes vara enkelt för partikamraterna att kroka arm över kommungränsen för att bedriva gemensam politik både regionalt och nationellt. Ett enat Öland hade inneburit en större möjlighet att vinna mark i viktiga frågor för vår ö.

Annons

”Alla beslut som tas nu, det läggs sten på sten på kommungränsen. Vi bygger en ny Berlinmur istället för att jobba för kommunens och Ölands bästa”, säger Centerns Per-Olov Johansson.

”Som jag tolkar det har de som styr i båda kommunerna kört fast lite grand. Okej, det blev inte Öland en kommun och då ska vi samarbeta istället men så känns det inte nu”, sa Anna-Kajsa Arnesson på det medborgarmöte som Centern hade i Norra Möckleby under förra veckan.

Från styrelserummet kring valet av ordförande för det nya gemensamma turistbolaget sipprar det ut uppgifter om att Mörbylånga-centern röstade på Borgholmskandidater.

Jo, det är klart att det finns en bitterhet hos Centern efter att ha blivit utmanövrerad från makten i Mörbylånga kommun. Men som analys av den nuvarande situationen känns bilden igen.

Det finns inget samarbete i försvars- eller beredskapsfrågorna. Skolskjuts-stöket rör upp sår hos barnfamiljer som jag inte riktigt tror att delaktiga politiker förstår.

Lägg därtill väg 136 där Borgholms kommun just nu är långt före Mörbylånga kommun i trafiksäkringen. Men eftersom en stor del av trafiken från och till norra Öland också är beroende av använda Ölandsbron och delen av väg 136 som ligger i Mörbylånga kommun, så blir jobbet bara halvfärdigt för trafikanterna.

Samarbetsfrågorna borde inte bli färre framöver, när allt mer av öns befolkning centreras kring mellersta Öland.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons