Annons

Ledare: En extra by varje år - självklart blir det bekymmer

2005 hade Mörbylånga kommun drygt 13 500 invånare. Prognosen är att befolkningen till 2031 växt upp till över 19 000. Det ger växtvärk.
Publicerad 14 juni 2023 • Uppdaterad 16 juni 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Egentligen kan ingen vara förvånad över att det blir ”stökigt”.

Befolkningsmängden i Mörbylånga kommun växer med i snitt 280 personer - varje år. Känn på den ett tag till. Alltså, en mellanstor öländsk by - i en spikrak trend rakt uppåt. Varje år.

Annons

Och för att tala i klartext så handlar det om att Färjestaden växer, från samhälle till stad.

I måndags kväll bjöd Mörbylånga kommun tillsammans med polisen in till möte på Ölands Köpstad för en diskussionskväll om den ”stökiga” utvecklingen i Färjestaden. Och jag skäms, hade ingen möjlighet att vara på plats. Jag skäms över att inte ha nattvandrat en enda gång i vinter, trots att jag i allra högsta grad är förälder och berörd.

Det är jobb, handlande, gräsklippning, tvätt, skjutsningar till barnens alla aktiviteter och gud vet vad - sju dagar i veckan.

”Veckobreven från skolan berättar om sådant som var otänkbart för tio år sedan.”

Men visst är jag orolig. Något har hänt mellan familjens äldsta och yngsta barn. Jag oroas varje gång jag hör rusande motorer och däcktjut, vilket är ofta numera.

Cyklar försvinner, vart man än vänder blicken så är det förstörelse i form av krossade busskurer och klottrade fasader. Veckobreven från skolan berättar om sådant som var otänkbart för tio år sedan. Tidningens krimreporter skulle varje vecka kunna ge ut en specialbilaga med småbrott i Färjestaden, vilket ändå bara är sådant som människor orkat anmäla.

Vi ser en ökad polisiär närvaro i Färjestaden och det är nödvändigt. Övervakningskameror kan må hända flytta problem, men om det leder till att vi kan skydda offentliga platser väl så.

Här saknas innehåll

”Finns inget att göra för ungdomarna”, sägs det felaktigt. Det finns flera idrottsföreningar som gör ett fantastiskt jobb för ungdomarna. Den som inte idrottar har musikskola, teater/bild och inte minst en fritidsgård med aktiva fritidsledare. Försök görs att stödja motorburen ungdom.

Sedan vet både du och jag att det finns människor som inte riktigt passar in någonstans i de av vuxenvärlden uppsatta ramarna. Men att kunna erbjuda så många unga som möjligt en vettig sysselsättning måste vara ett mål.

Preliminära budgetplaner för de kommande åren visar ökade kostnader för utbildningsnämnden i Mörbylånga kommun med sju miljoner kronor varje år fram till 2025, minst.

Det finns även en politisk samsyn om att ”förstärka arbetet med beredskap och säkerhet samt att satsa på förebyggande och trygghetsskapande arbete mot barn och unga”.

Annons

* Summering: När ett samhälle som Färjestaden med omnejd på kort tid ökar sin befolkning med nära 6 000 personer uppstår problem.

* Analys: Visst görs det stora insatser för att komma till rätta med bekymren. Orka!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons