Annons

Ledare: Ekvationen med skolelever i Färjestaden tycks omöjlig

Det skulle kunna vara lätt att raljera över att Mörbylånga kommun redan två år efter invigningen av det nya kommunala högstadiet i Färjestaden är fullt.
Publicerad 4 januari 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Hur många kommunala skolelever kommer det att bli i Färjestaden? Det är en till synes olöslig ekvation för Mörbylånga kommun. ”Paviljonger är en tillfällig lösning, men att det sedan byggs skolbyggnader i Färjestaden, samt för den delen även Glömminge och Gårdby är inget vågspel”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.
Hur många kommunala skolelever kommer det att bli i Färjestaden? Det är en till synes olöslig ekvation för Mörbylånga kommun. ”Paviljonger är en tillfällig lösning, men att det sedan byggs skolbyggnader i Färjestaden, samt för den delen även Glömminge och Gårdby är inget vågspel”, skriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Sagt till försvar är att det inte är helt lätt att beräkna elevers skolval.

För en kommun handlar det om att inte bygga dyra skollokaler som sedan står tomma, men samtidigt är en kommunal skola skyldig att ta emot alla elever som vill gå på skolan, till skillnad mot friskolor. Det är en svår ekvation för att använda skoltermer.

Annons

Sedan är det sorgligt hur gravt både tidigare och nuvarande politiker i Mörbylånga kommun har underskattat intresset för kommunalt högstadium i Färjestaden.

Baracker har varit en skollösning för Färjestaden sedan 1970-talet. När nu deras barn ska in i högstadiemiljö så hörs samma visa - baracklösningar igen.

Tjänstemannen, dåvarande skolchefen David Idermark, flaggade också 2019 för att intresset för den precis byggstartade högstadieskolan i Färjestaden var större än politikerna räknat med.

Behovet är nu och omedelbart. Det går inte att vänta på att politiker i Mörbylånga kommun ska klubba igenom nya fasta skolbyggnader - av erfarenhet tar det mellan 40 år och en evighet.

”Just i Färjestaden är det således ingen chansning att börja bygga ut samhällsapparaten, knappast heller i Glömminge eller Gårdby.”

Ändå är det precis det som Mörbylånga kommun måste göra. Det är ingen chansning att bygga ut skolorna i Färjestaden.

Ta till exempel Hållbar plats intill Färjestadens högstadieskola, bara ett av många nya områden i samhället som tillkommit de senaste året.

Hållbar plats är redan Ölands sjätte största bostadsområde. Det är alltså bara Färjestaden i övrigt, Borgholm/Köpingsvik, Mörbylånga, Skogsby, och Algutsrum som är större befolkningsmässigt än området Hållbar plats i Färjestaden.

Behovet av kommunala lokaler kommer således att vara stort även framöver i Färjestaden. Om, jag säger om, elevkullarna skulle sina framöver så kommer den nuvarande befolkningen att behöva lokaler för idrottsklubbar, pensionärsföreningar och kulturutövning.

Just i Färjestaden är det således ingen chansning att börja bygga ut samhällsapparaten, knappast heller i Glömminge eller Gårdby.

Baracker är numera ”paviljonger” och betydligt bättre än modellerna som föräldrarna tvingades bedriva sin undervisning i. Men när man ser hur fina de nya högstadielokalerna är så förstår man hur fin en riktig skola kan vara.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons