Annons

Ledare: Digital utveckling fortsätter, men kontanter fortfarande viktiga

Den tekniska utvecklingen går med en rasande fart. Så snabbt att till och med de största anhängarna vill dra i bromsen.
Ledare • Publicerad 15 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Sedlar och mynt ska man ha hemma, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.Foto: Riksbanken

I mars skrev bland andra techmiljardären Elon Musk och tusentals andra under ett upprop: stoppa utvecklingen av större AI-system omedelbart. Syftet skulle vara att få fram regelverk för hur Ai ska få användas.

Artificiell intelligens, Ai, är ett samlingsbegrepp för teknik som utför uppgifter som annars skulle kräva mänsklig intelligens. Det kan innebära stora fördelar, men också leda till att många jobb går förlorade när datorerna kan lösa uppgifterna så mycket snabbare och billigare. Nu handlar det inte om löpande band på fabriker utan exempelvis även kreativa yrken, som skapande av musik, texter och fotografier.

Annons

Men kan det gå så långt att Ai tar över och slår ut människan? Det är vad de mest pessimistiska befarar.

Men för många är Ai fortfarande rena rama science fiction. De har inte ens tillgång till nutida betalningsmedel, vilket leder till ett digitalt utanförskap.

Nyligen presenterade Betalningsutredningen sitt betänkande där man konstaterar:

”Digitaliseringen skapar nya betaltjänster och bidrar till effektivitet men stora grupper ställs utanför”.

Den särskilde utredaren, landshövding Anna Kinberg Batra, föreslår bland annat att fysiska apotek ska bli skyldiga att ta emot kontant betalning för läkemedel med mera som omfattas av högkostnadsskyddet.

Anna Kinberg Batra understryker i en debattartikel i Dagens Nyheter att “alla måste kunna betala i Sverige, digitalt eller fysiskt, såväl i vardagen som i kris, vid höjd beredskap och ytterst i krig. Det kan inte alla i dag. Därför behövs både digitala och kontanta betalningar, och båda måste vara säkra och effektiva”.

Idag görs det största antalet betalningar digitalt. Plastkorten håller på att bli omoderna och byts ut mot direktbetalning via mobiltelefon eller Swish.

Allt fler butiker är kontantfria. Hanteringen av kontanter är dyr för butiker och man slipper svinn och risk för rån. Men samtidigt flyttas brottsligheten in på nätet istället, där inte minst äldre luras vid telefonbedrägerier och blir av med sina besparingar.

Samtidigt så rekommenderar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att man ska ha ett minst 2 000 kronor hemma i olika valörer vid händelse av kris.

Än ett tag måste kontanterna fungera som betalningsmedel, även om den digitala utvecklingen fortgår.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons