Annons

Ledare: Det börjar verka sommar, banne mig

Det går snabbt nu.
Ledare • Publicerad 12 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
På Kackelstugan kommer publiken att samlas igen i juli och augusti. Dock inte stående som på denna arkivbild, utan med sittplatser i pandemins spår.
På Kackelstugan kommer publiken att samlas igen i juli och augusti. Dock inte stående som på denna arkivbild, utan med sittplatser i pandemins spår.Foto: Alexander Jensen

Slutet av maj: personlig lockdown i Kalmar län.

Mitten av juli: Diggiloo-konsert på idrottsplatsen i Borgholm.

Annons

Sommarvädret och vaccineringen gör underverk. Men kontrasterna är stora mellan att endast träffa folk i sin omedelbara närhet och hålla sig på sin kant mot att faktiskt kunna gå konsert, om än en coronasäkrad sådan, tillsammans med ett stort antal människor.

På bara några dagar har det fullständigt exploderat med evenemang i vår närhet. Kackelstugan i Västra Sörby ser till att musikälskarna får sitt med ett stort antal konserter och på Kalmar slotts yttre borggård blir det både musik och magi, för att nämna några exempel.

Krögarna på Öland är alerta och Ölandsbladet har haft glädjen att på senare tid rapportera om många spännande satsningar som bådar gott inte bara för denna sommar utan för framtiden.

Nu är EM-febern över också och UEFA ser till att många fans åker Europa runt för att följa sina landslag. De länder som inte kunde garantera publik på plats fick inte några matcher.

Samtidigt finns det också andra signaler. Världshälsoorganisationen, WHO, gick i veckan ut med varningar:

”Covidviruset sprids fortfarande i Europa och mycket smittsamma varianter håller på att bli dominerande virusstammar" och spädde på med:

”Om du kan skjuta upp din resa är detta det enda rätta att göra. Resande är inte riskfritt vilket förra sommaren lärde oss. Ditt beslut påverkar om denna pandemi kan stoppas”.

Det är inte lätt att veta vilket ben man ska stå på. Å ena sidan upplever Europa, inklusive Sverige, att det går åt rätt håll. Vaccineringarna rullar på – i Kalmar län släpptes nya tider denna vecka – och grupperna med störst risk att bli svårt sjuka har till stor del fått båda doserna.

Men å andra sidan är man inte helt säker. Som Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: ”Alla vacciner mot covid-19 är effektiva och ger ett gott skydd mot sjukdomen. Däremot skyddar inget vaccin till hundra procent. Det är därför förväntat att en del individer kommer att bli smittade trots att de är vaccinerade”.

Vi kan glädja oss att en hel del evenemang faktiskt blir av i sommar. Men samtidigt måste vi tänka till och hålla i och hålla ut ännu ett tag. Gör vi det kan vi se fram emot en höst och vinter då vardagen kan återgå till något som liknar det liv vi tog för givet i januari 2020.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons