Annons

Ledare: ”Det borde gå att köpa Rätt sida bron på rätt sida bron!”

Du kan göra ett besök på Skedemosse bryggeri och se hur deras nya öl ”Rätt sida bron” tillverkas. Men om du ska köpa ölen får du leta upp Systembolaget.
Publicerad 7 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
För tredje gången utreds nu frågan om gårdsförsäljning i Sverige, likt övriga EU-länder. Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström tror att det skulle kunna få stora positiva effekter för Öland om våra gårdar kunde få sälja det som de själva tillverkar.
För tredje gången utreds nu frågan om gårdsförsäljning i Sverige, likt övriga EU-länder. Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström tror att det skulle kunna få stora positiva effekter för Öland om våra gårdar kunde få sälja det som de själva tillverkar.Foto: Pressbild

Det är inget bra system.

Öland kallas för Nordens Provence. Och i likhet med det sydfranska landskapet så har också Öland vingårdar och ölbryggerier.

Annons

Det är populärt i Frankrike, men också i andra europeiska länder som Spanien, Italien och Portugal, att besöka gårdarna och kunna köpa med sig en smak av orten.

Nu utreds frågan om gårdsförsäljning för tredje gången i Sverige. Utredningen ska presenteras i december för riksdagen.

Frågan är hur många gånger frågan kan utredas innan man kommer fram till det självklara svaret - att man ska kunna sälja egenproducerade drycker direkt från tillverkningsplatsen, med samma förutsättningar som övriga länder i EU.

En förutsättning för uppdraget är att Systembolagets monopol säkras. Vidare ska utredningen se om gårdsförsäljningen går att begränsa geografiskt.

Ett inte helt lätt uppdrag för utredarna att få ihop det, men inte omöjligt.

I första hand är det här en viktig fråga för landsbygden. Det är exempelvis i Beteby, Wannborga och Sörby som vindruvorna odlas, som sedan blir öländskt vin.

Vi pratar i sammanhanget om småproducenter med en hantverksmässig produktion. Hela tillverkningsprocessen görs på de lokala gårdarna och bryggerierna.

IoGT varnar för att företag skulle kunna innebära att stora aktörer köper in enorma mängder råsprit och genom att enbart tillsätta ”kryddblandning” kunna titulera sig gårdsbryggeri. Men det borde rimligtvis gå att stävja, så att gårdsbryggerier i dess rätta bemärkelse inte straffas.

Regeringen påpekar att det är viktigt att folkhälsan inte försämras, alltså att inte svenskarna börja supa mer för att de köper sitt vin på Wannborga gård i stället för på Systemet i Borgholm.

Hälsoaspekten är förstås viktig. Men det är knappast till Skedemosse Bryggeri som den med alkoholbekymmer styr kosan för att köpa med sig ett sexpack öl för ett par hundra. Det är en annan sorts konsumtion.

Annons

Förhoppningsvis innebär den här tredje utredningen att det nu också blir tredje gången gillt för gårdsförsäljning. Det som tillverkas på ön borde vi också kunna få sälja på ön!

”Det som tillverkas på ön borde vi också kunna få sälja på ön!”
Peter Boström
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons