Annons

Ledare: Den som gräver en grop - ska inte riskera arsenik eller arga grannar!

Det där med kolonilotterna i Mörbylånga borde ju egentligen ligga på kommunens pluskonto. Så onödigt och trist att vi istället hamnat i en härdsmälta.
Publicerad torsdag 05:20 • Uppdaterad torsdag 21:33
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det var ju tänkt som något så positivt - politiska beslutet om odlingslotter i Mörbylånga. Men först var det arsenik och sedan överraskade grannar som fick se barnens bollplan uppgrävd. ”Förarbetet måste underkännas”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.
Det var ju tänkt som något så positivt - politiska beslutet om odlingslotter i Mörbylånga. Men först var det arsenik och sedan överraskade grannar som fick se barnens bollplan uppgrävd. ”Förarbetet måste underkännas”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Andreas Yngvesson

Ni kan säkert bakgrunden.

Ett politiskt beslut slog 2022 fast att Mörbylånga skulle han kolonilotter. De första kolonilotterna placerades på gammal järnvägsmark, med höga halter arsenik i jorden. Mindre bra för odling, förstås.

Annons

En ny plats tog form vid Köksvägen, intill Rönningegården. Men mitt på en fotbollsplan. Och uppenbarligen utan förankring hos grannar. Vilket lett till att vi nu har en svårlöst konflikt.

Är en ny flytt, med ett nytt koloniområde, enda chansen till ett lyckligt slut? Och i så fall ett dyrt slut?

I efterhand kanske fullmäktigebeslutet 2022 känns aningen naivt. Visst är det roligt med utveckling och kunna godkänna förslag i vårt högsta politiska organ.

Men hur genomarbetat var klubbandet? Bristfälligt kan vi konstatera. Och efterarbetet imponerar inte heller, även om det till en del hänvisas till det diffusa politiska beslutet.

Det skulle ha kunnat bli så bra. Gröna odlingar ligger helt rätt i tiden. Mörbylångas nya koloniområde kunde blivit en förebild.

Ur ett övergripande kommunalt perspektiv är det ingen självklarhet med ett koloniområde i just Mörbylånga. Färjestaden med omnejd är publikt nära tio gånger större än Mörbylånga och med en betydande del av befolkningen boende i lägenheter utan egna trädgårdar.

”De av kommunen iscensatta fredssamtalen mellan koloniföreningen och grannarna på Köksvägen går inget bra alls.”
Peter Boström

I Färjestaden finns dock inte än de drivande och samlande krafterna som kolonivännerna i Mörbylånga har. Det är också koloniföreträdarna i Mörbylånga som nu känner att de oförtjänt hamnat i skottgluggarna på grund av bristande förankring för de nya kolonilotterna hos grannarna.

De av kommunen iscensatta fredssamtalen mellan koloniföreningen och grannarna på Köksvägen går inget bra alls. Fortsättning lär följa i förvaltningsrätten.

Såhär skriver koloniodlarföreningen till Ölandsbladet om hur de uppfattar budskapet från Mörbylånga kommun:

”Odla på Köksvägen trots grannprotesterna! Det är 50/50 chans att överklagandet går igenom. Går överklagandet igenom får ni flytta därifrån, och kommunen kommer inte att bistå med hjälp att flytta eller ny placering!”

Annons

Kommunen har skapat en ärendegrupp som ska förhindra att liknande fall inträffar i framtiden. Väl så, för att göra om och göra rätt som nu måste bli fallet, river upp onödigt många sår.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons